Puheenaihe

Presidenttiehdokkaat eri mieltä eutanasiasta – "Olen hyvin varovainen avustetun kuoleman suhteen"

Presidenttiehdokkaiden näkemykset eutanasian sallimisesta Suomessa poikkeavat toisistaan melkoisesti.

Anton Soinne / Arkisto

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneiden presidenttiehdokkaiden kannat eutanasian sallimisesta Suomessa jakaantuvat laajasti. Kahdeksasta ehdokkaasta kolme on eutanasialle suopea, kaksi on sitä vastaan ja kaksi ei vielä osaa sanoa kantaansa.

Parantumattomasti sairaan oikeus avustettuun kuolemaan eli eutanasiaan on olut viimeisten vuosien aikana ollut Suomessa kiivaan keskustelun kohteena.

Kolme ehdokasta vastustaa

Presidenttiehdokkaista eutanasiaa vastustavat Laura Huhtasaari (ps.), Nils Torvalds (r.) ja Paavo Väyrynen (kansanliike).

Torvaldsin mielestä yksilön tahto ja kyky toimia tahtonsa mukaan on ehdoton ja tärkeä oikeus, mutta tämän tahdon ja kyvyn arvioiminen on äärimmäisen vaikeaa. 

– Olisin siis hyvin, hyvin varovainen avustetun kuoleman suhteen, Torvalds muotoilee.

Väyrynen kertoo yksiselitteisesti vastustavansa eutanasiaa periaatesyistä – muttei avaa asiaa sen enempää vastauksessaan.

Haataisen ja Vanhasen kanta auki

Tuula Haatainen (sd.) ei tässä vaiheessa osaa sanoa tarkkaa kantaansa. Eutanasiaa koskeva kansalaisaloite on käsittelyssä hänen johtamassaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

– Haluan antaa asialle valiokunnassa perusteellisen ja avoimen käsittelyn. Tästä syystä en puheenjohtajana tässä vaiheessa halua esittää kantaani asiasta, Haatainen muotoilee. 

Hän kuitenkin toivoo, että vakavasta ja vaikeasta eettisestä kysymyksestä käydään Suomessa kunnollinen ja perusteellinen keskustelu. 

– Eutanasiakeskustelu on nostanut esiin myös saattohoidon epätasaisen tilan Suomessa. Onkin erittäin hyvä, että keskustelun myötä ollaan melko yksimielisiä siitä, että saattohoidon tilaa on Suomessa olennaisesti parannettava, Haatainen kieyttää. 

Hänen mielestään eutanasiatoive ei saa olla missään tapauksessa seurausta huonosta saattohoidon tasosta, siksi saattohoito on saatava kuntoon ja lailla säädetyksi.

Matti Vanhanen (kesk.) puolestaan haluaa kuulla vielä lisänäkemyksiä erityisesti terveydenhuollon ammattilaisilta, joten hän ei vielä siis osaa sanoa kantaansa.

– Tällä hetkellä näkisin tärkeänä panostaa saattohoitoon ja kivunlievitykseen, Vanhanen kertoo.

Testaa, kenen ehdokkaan kanssa olet useimmissa kysymyksiä samaa mieltä.

Kolme ehdokasta kannattaa

Eutanasiaa kannattavat ehdokkaista​ Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.) ja Sauli Niinistö (kansanliike).

Haavisto hyväksyy eutanasian parantumattomien sairauksien kohdalla silloin, kun se tapahtuu todistetusti ihmisen omasta tahdosta.

– Eutanasialainsäädäntöä kiireellisempi asia olisi kuitenkin saattohoitolaki, joka antaisi kaikille oikeuden laadukkaaseen saattohoitoon, Haavisto muistuttaa.

Keskustelussa on Haaviston mukaan toisaalta estettävä se, ettei ihmisiä painosteta heidän tahtonsa tai ajattelunsa vastaisiin ratkaisuihin. Eutanasialainsäädäntö ei saa mahdollistaa tilannetta, jossa jollekin ihmiselle vihjaillaan hänen olevan "eutanasiakypsää", Haavisto kritisoi.

Hän kertoo ymmärtävänsä hyvin monien vammaisjärjestöjen kriittisyyden tässä asiassa. Oikeus elämään on Haaviston mukaan jokaisen ihmisen perusoikeus.

Sauli Niinistö hyväksyisi eutanasian, jos sairauteen liittyy suurta kipua ja tuskaa, jota ei voida lievittää.

Merja Kyllösenkin mukaan parantumattomasti sairas on oikeutettu ihnimilliseen kuolemaan.

Lue myös: Pakkosterilisaatiosta pitää luopua, vaativat ehdokkaat – "Suomi pitää kiinni jääräpäisyydellä"

Mitä mieltä itse olet? Pitäisikö eutanasia sallia?

Kyllä, ehdottomasti.
72% (86 ääntä)
Ei.
17% (20 ääntä)
En osaa sanoa. Mutta oikeus asianmukaiseen saattohoitoon pitäisi taata kaikille.
11% (13 ääntä)
Vierastan ajatusta.
1% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 120

Mikä Uutissuomalainen?

Uutissuomalainen on Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen yhteinen uutistoimitus.

Se tuottaa uutisia muun muassa Aamupostin, Etelä-Suomen Sanomien, Keskisuomalaisen, Keski-Uusimaan, Länsi-Uusimaan, Savon Sanomien ja Uusimaan sekä Etelä-Suomen Median suurten kaupunkilehtien käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat