Paikalliset

Älä altista pentua ilotulituspaukkeelle ja aiheuta pelkoa ­– Koirankouluttaja neuvoo, miten toimia uutena vuotena

KOIRAT Koirankouluttaja neuvoo, miten koiranpennun tai paukkusäikyn koiran voi totuttaa ilotulituspaukkeeseen.

Seinäjokelaisen Arja Rantalan 4-vuotias jackrusselinterrieri ei pelkää paukkuja. Heidän ei tarvitse ilotulituksista murehtia.

Anna-Pia Ahola

Vuodenvaihteessa ihmiset juhlistavat uutta vuotta ilotulituksin. Koiratalouksissa se voi olla vuoden vaikein vuorokausi.

Koiranpennun ei saa antaa ottaa mallioppia paukkusäikystä koirasta, neuvoo seinäjokelainen koirankouluttaja Minna Niskala. Jos sinulla on koiranpentu etkä tiedä, miten se ilotulituspaukkeeseen reagoi, vuodenvaihteessa tärkeää on ennakointi.

–Ennen uloslähtöä kannattaa käydä ilman koiraa kurkkaamassa pihalle, etteivät naapurin lapset ole juuri nurkan takana rakettien kanssa paukuttelemassa ennen kuutta. Tilanteiden ennakointi on pennun tai jo pelkäävän koiran kanssa tärkeää.

Jos mahdollista, pennun kannattaa antaa olla vanhemman, paukuista piittaamattoman ja pennulle tutun koiran seurassa.

Tulevan varalta pentua tai säikkyä koiraa voi poisherkistää tai vastaehdollistaa ääniin.

–Pelottavia ääniä voi soittaa videolta ja voimistaa ääntä päivä päivältä. Erityisen tärkeää on tarkkailla, ettei koira missään vaiheessa ala reagoida ääniin, Niskala neuvoo.

Tilanteiden ennakointi on pennun tai jo pelkäävän koiran kanssa tärkeää.

Aluksi videoita soitetaan vain minuutin tai kaksi. Idea on, ettei koira säikähdä ääntä koulutuksen aikana. Sen annetaan tottua voimistuvaan ärsykkeeseen rauhassa ajan kanssa, viikkojen ajan.

–Kotona puuhastellaan samalla tavallisia juttuja. Aina koira ei totu viedoiden kautta kuuluvaan ääneen, sillä oikea ilotulituspauke on koiran aisteille erilaista.

Kun koira meinaa reagoida nauhalta soitettavaan paukkeeseen, käyttöön voi ottaa toisen tavan. Tällöin paukkeeseen yhdistetään jotain koiralle mukavaa tekemistä.

–Herkkuja, aktivointileluja tai muita koiran lempileluja tai leikkejä. Tarkoituksena on, että mukavan asian tekeminen loppuu, kun äänien kuuluminen loppuu. Tällöin koira yhdistää äänet kivoihin asioihin ja tapahtumiin. Tässäkin ääniä voimistetaan vähitellen ja tarkkaillaan, ettei mennä sietorajan ylitse.

Niskala sanoo, että jotkin yksilöt ovat luonteeltaan niin arkoja, ettei niiden pelkoa ole mahdollista siedättää aivan täysin pois.

–Uudenvuodenaatto on tällaisille koirille kokemuksena traumaattinen ja voi mennä parikin viikkoa, että ne käyttäytyvät taas normaalisti ja stressitasot laskevat alas. Koirat kuitenkin palautuvat kokemuksistaan normaaliksi ja pärjäilevät hyvin, mikäli pelon kohteena on vain kerran vuodessa tapahtuva uudenvuodenaaton ilotulitukset.

Koiran fyysisiin reagointeihin voi vaikuttaa lääkkeillä. Ne eivät kuitenkaan selätä itse pelkoa.

–Thundershirt -nimisestä tuotteesta tai D.A.P.-feromonivalmisteesta voi olla koiralle apua. Rauhoittavaa lääkitystä voi hakea eläinlääkäriltä, mutta testaa lääke koiralle hyvissä ajoin. Lääke vaikuttaa usein vain koiran fyysiseen pelkoon ja reagointiin, mutta ei rauhoita koiran päänsisäistä pelkoa, Niskala sanoo.

 

Vinkit paukkusäikyn koiran omistajalle tulevaan viikonloppuun: Hössötys koiran ympäriltä pois

Paukkuja pelkäävä koira voi esimerkiksi haukkua, täristä, säntäillä ympäriinsä, karata tai nuolla tai järsiä tassujaan tai häntäänsä. Koirankouluttaja Minna Niskala sanoo, että koira voi pahimmillaan satuttaa itseään. Siksi koiraa ei saa jättää yksin.

–Joskus koira saattaa yhdistää tilanteen yksin kotona olemiseen ja alkaa jatkossa pelätä myös yksin kotona olemista.

Niskala ohjeistaa ulkoiluttamaan koiran hyvissä ajoin ennen iltaa. Raketteja saa ampua uuden vuoden aattona iltakuudesta kahteen asti yöllä. Moni tosin innostuu aloittamaan jo aiemmin.

–Pelkäävällä koiralla tulee aina olla sellainen panta ja hihna, että se ei pääse rimpuilemalla irti. Paniikissa pakeneva koira yleensä juoksee kauas ja piiloutuu, eikä se usein anna tutunkaan ihmisen ottaa kiinni.

Kotona tunnelma tulee pitää rauhallisena. Verhot kiinni, musiikki soimaan ja sen jälkeen tavallista olemista.

–Hieman säikkyvään koiraan ei tule kiinnittää liikaa huomiota silloin kun se säikkyy, eikä hössöttää muutenkaan liikaa mitään tavallisesta poikkeavaa.

Näin koiralle luo mahdollisimman turvallisen ympäristön. Paras ratkaisu olisi tietenkin viedä koira paikkaan, jossa ilotulitteita ei ammuta kovin lähellä.

Pahimpaan paukeaikaan koiraa ei saa viedä ulos tai ottaa sitä mukaan katsomaan ilotulituksia, Niskala muistuttaa. Yksikin lähelle osuva paukku voi säikäyttää koiran iäksi.

–Vaikka koira reagoisi ensimmäisiin paukahduksiin hyvin, se saattaa kuormittua kun paukkuja alkaa tulla 10-20 kertaa ja tilanne jatkuu.

Koiralle voi kehittyä pelko kaikkea vastaavaa ääntä kohtaan.

Toimi näin

Lenkitä koira hyvissä ajoin ennen iltaa. Varmista yllättävien paukkeiden varalta, ettei koira pääse rimpuilemaan irti.

Laita kotona verhot kiinni ja musiikkia soimaan. Viestitä omalla, rauhallisella käytökselläsi, että kaikki on hyvin.

Älä jätä pelkäävää koiraa yksin. Pahimmillaan se voi säntäillessään satuttaa itsensä.

Älä vie koiraa ulos pahimman paukkeen aikana. Vaikka koira ei aiemmin olisi pauketta pelännyt, liian lähelle osuva paukahdus voi aiheuttaa pelon.

Järjestä koiralle mukavaa tekemistä illaksi, kuten tuttu leikki tai anna sille puruluu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat