Paikalliset

Influenssaepidemia alkoi epätavanomaisesti – Ensimmäiset tartunnat todettu Seinäjoella

SAIRASTELU Talven influenssaepidemia on alkanut Etelä-Pohjanmaalla.

Infektiolääkäri kehottaa ottamaan influenssarokotuksen.

arkisto/Johanna Erjonsalo

Infektiolääkäri Elina Kärnä Seinäjoen keskussairaalasta kertoo, että talven influenssaepidemia on alkanut epätavanomaisesti.

Tähän mennessä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todetuista virustartunnoista suurin osa on ollut B-influenssaa. Tavallisesti kausi alkaa A-influenssalla.

–Joulukuun 18. päivästä alkaen on todettu noin kaksikymmentä B-influenssatapausta ja suurin piirtein saman verran RS-virusta, Kärnä kertoo.

Hän toteaa, että määrä on vielä vähäinen ja epidemia on vasta alkanut. Pahin kausi keskittyy yleensä tammikuulle ja helmikuun alkuun.

Taudin tunnistaa korkeasta kuumeesta, päänsärystä, lihas- ja nivelkivusta ja huonovointisuudesta. B-influenssa on oirekuvaltaan A-influenssaa lievempi.

Kärnä kehottaa ottamaan influenssarokotuksen, mikäli sitä ei ole vielä hakenut.

–On sanottu, että rokote ei anna parasta mahdollista suojaa B-influenssalle. Se kannattaa kuitenkin ottaa, sillä muuta suojaa meillä ei ole tarjolla. Influenssakausi on vasta alkamassa eikä kukaan vielä tiedä, millaiseksi se valtaviruksiltaan muodostuu.

Huolehtimalla omasta käsi- ja yskimishygieniasta voi itse yrittää ehkäistä influenssatartuntaa. Influenssa tarttuu joko pisaratartuntana yskiessä tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessä.

Jos influenssatartunnan kuitenkin saa, Kärnä muistuttaa, että silloin täytyy malttaa pysyä kotona.

Viime vuonna epidemia alkoi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella aikaisemmin kuin nyt. Joulu-helmikuun aikana todettiin lähes 400 influenssatartuntaa.

–Se on kuitenkin jäävuoren huippu. Näyte otetaan yleensä vain sairaalahoitoon tulevista potilaista, Kärnä huomauttaa.

Hän sanoo, että noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa influenssan vuosittain.

Mikä influenssa?

Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus.

Influenssaa aiheuttavat influenssavirukset, joita on kolmea päätyyppiä: A, B ja C. A- ja B-tyypit aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille.

Influenssavirus tarttuu joko pisara- tai kosketustartuntana. Tartuttavuus on suurinta 3-4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää noin viikon.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy muun muassa lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta.

Lähde: THL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat