Puheenaihe

Ministeriön uusi esitys: Työttömän haettava vähintään yhtä paikkaa viikossa

Ministeriön esityksessä työttömän tulee hakea vähintään yhtä työpaikkaa viikossa tai hän menettää etunsa.

Johanna Erjonsalo

Työ- ja elinkeinoministeriö on jo kohta vuoden verran valmistellut omatoimisen työnhaun mallia.

Uudistuksen tarkoituksena on tehostaa työnhakijoiden omatoimista työnhakua. Ministeriöstä korostetaan, että työnhakijalla on nykyisinkin velvollisuus hakea aktiivisesti töitä.

– Työttömälle työnhakijalle ei tule päällekkäisiä seuraamuksia, vaan valmistelu sovitetaan yhteen vuoden alusta voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin kanssa, työministeri Jari Lindström toteaa.

– Hallituksen työllisyyttä edistäviä toimia tulee tarkastella kokonaisuutena, jossa muun muassa helpotetaan yrittäjäksi ryhtymistä ja edistetään opiskelua työttömyysaikana. Samalla, kun työttömältä edellytetään aktiivista työnhakua, kehitämme työnhakua tukevia ja työllistymistä edistäviä palveluja, ministeri Lindström sanoo.

Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi jatkossa, että työnhakija hakee työttömänä ollessaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Työnhakija ilmoittaisi kerran viikossa verkkopalvelun kautta hakemistaan paikoista. Työttömät, joilla ei ole verkkopalvelua käytössään, voisivat ilmoittaa hakunsa puhelimitse. Työnhakua seurattaisiin 12 viikon tarkastelujaksoissa.

Uuden esityksen lähtökohtana on luottaa nykyistä enemmän työttömien omaan näkemykseen siitä, mitä työpaikkoja heidän kannattaa hakea.

Ministeriön mukaan muutos ei lisää työttömien velvoitteita, koska oletuksena on, että työnhakijat hakevat aktiivisesti töitä jo nykyisin.

Jos valmisteilla oleva muutosesitys toteutetaan, nykyiset työllisyyssuunnitelmaan liittyvät erilaiset karenssit jäävät ministeriön mukaan pois käytöstä. Yksilöidysti tarjottuja työpaikkoja tulisi jatkossa hakea, mutta ne olisivat osa aktiivista työnhakua, jota siis arvioitaisiin 12 viikon tarkastelujaksoissa.

Ministeriön mukaan erilaiset tilanteet, joissa nykyisin tehdään selvityspyyntö, vähenisivät. Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönneistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen. Työnhakijalle ei siis tulisi päällekkäistä seuraamusta.

Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tämän vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat