Paikalliset

Treeni-koulutuksessa tiivistyi työnhakijan ajatus omasta osaamisestaan

TYÖELÄMÄ Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä vähenee tällä hetkellä erittäin nopeasti. Apua oman osaamisen markkinointiin on hyvä hakea sekä vertaisiltaan että koulutuksista.

Jaana Vainionpää (vas.), Heidi Ojala ja Satu Rahnasto ovat omien sanojensa mukaan etsikkoajassa: elämäntilanteet ovat vaihtuneet ja samalla ajankohtaiseksi tuli myös uuden työn haku.

Matias Helinko

Tässä kolmetoistahenkisessä joukossa on muun muassa kemian-, teologian-, IT-, terveystieteen- ja oikeustieteenalojen osaajia.

Työ- ja elinkeinopalveluiden ostopalveluna tuotettavan ja marraskuussa alkaneen Treeni-koulutuksen on käynyt läpi 13 korkeakoulutettua työnhakijaa, jotka pyrkivät aktiivisesti takaisin työelämään tai työllistymään uudella asuinpaikkakunnalla. Joukossa on sekä paluumuuttajia että heitä, jotka ovat perhesyistä vaihtaneet uudelle paikkakunnalla.

Jaana Vainionpään, Heidi Ojalan ja Satu Rahnaston mukaan moniammatillista joukkoa yhdistää valmius tehdä töitä oman työllistymisensä eteen.

– Moni meistä elää niin sanotusti etsikkoaikaansa: muuttaneita, paikkaansa uudelleen hakevia ja töitä etsiviä ihmisiä, Rahnasto kuvaa.

Kolmikko kertoo, että he ovat havainneet viimeistään koulutuksessa sen, että työmarkkinoille suuntautumisessa on todellakin osattava erottautua omalla osaamisellaan. Koulutuksessa painotetaankin oman osaamisen markkinoinnin taitojen kehittämistä sekä viestintätaitoja. Omien vahvuuksien tiivistämisen lisäksi kurssilaiset ovat päivittäneet työnhakuun liittyvät ansioluettelot ja sosiaalisen median profiilit ”myyviksi ja moderneiksi”.

– Koulutuksessa olen oppinut tunnistamaan omat vahvuuteni. Osaan nyt myös tiivistää oman osaamiseni aikaisempaa paremmin sekä markkinoida vahvuuksiani työnantajille, Jaana Vainionpää kuvaa.

Maakunnan ulkopuolelta muuttaneina Vainionpää ja Rahnasto ovat havainneet koulutuksen arvon myös verkostoitumisessa. Aikaisemmat työelämän kontaktit jäivät muuton yhteydessä entiselle kotiseudulle. Nyt jo lyhyessä ajassa potentiaaliset työpaikat ovat tulleet Seinäjoen alueella tutuiksi, ja verkostot ovat laajentuneet.

Myös kaupungissa pidempään asuneella Ojalalle tiivis kurssi on avannut uusia suuntia.

– Kurssi on avannut uusia näkökulmia siihen, mistä kaikkialta sitä voisikaan löytyä juuri se omaa osaamista vastaava työpaikka. Ja ne saattavat olla aivan erilaisia kuin oli alunperin ajatellutkaan.

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusalueen työvoimasta oli marraskuussa 7,8 prosenttia. Käänne työllisyydessä on ollut kuluneen vuoden aikana positiivinen: vuoden takaisesta vastaavasta vertailuajasta määrä on laskenut 1764 henkilöllä, eli 20,5 prosentilla.

Saman tilaston mukaan työttömien työnhakijoiden määrä laski kaikilla koulutusasteilla ja kaikissa ammattiryhmissä.

Edelleen korkeakoulutettujen työllistyminen on tilastojen mukaan ryhmistä varminta, ja korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä väheneekin tällä hetkellä erittäin nopeasti. Akavan työttömyyskatsauksen mukaan korkeakoulutettuja työttömiä oli vuoden 2017 marraskuun lopussa 17 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Löytyykö Seinäjoelta korkeakoulutetulle töitä?

– Omien havaintojeni mukaan työpaikkoja on kyllä auki koko ajan, Vainionpää toteaa.

Mutta.

– Paljon paikkoja tuntuu kuitenkin menevän verkostojen kautta, Rahnasto jatkaa.

Työpaikka laitetaan organisaatiossa avoimeen hakuun, mutta tekijä on tiedossa jo ennalta.

Tällä hetkellä treenattavat suorittavat kolmen kuukauden työssäoppimisjaksoaan paikallisissa yrityksissä, koulutusta vastaavissa tehtävissä. Tarkoitus on osoittaa oma osaaminen, laajentaa verkostoa sekä tehdä ”oma pärstä tutuksi”.

– Kun tämä treenijakso kuitenkin on näin pitkä, luotan ja uskon siihen, että se vie meidät vielä pitkälle ja kaikki työllistyvät, Vainionpää summaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat