Paikalliset

Lavatekniikkaa ja Youtube-streamia – Sedu Kurikan opiskelijoilla luvassa työntäyteiset Opinlakeus-messut

OPINLAKEUS Sedun elektroniikka-asentajaopiskelijat varmistavat, että ääni kuuluu ja kuva näkyy Opinlakeus-messujen lavalla.

Sedu Kurikan elektroniikka-asentajaopiskelijat hoitavat Opinlakeusmessujen lavatekniikan. Santeri Lehtonurmi ja Miro Eilola harjoittelevat koulussa greenscreenin edessä. Kameran takana on Antti Tuomisto.

Anna-Pia Ahola

Valo, ääni ja video. Näiden parissa Opinlakeus-messujen aikana hääräävät Sedu Kurikan elektroniikka-asentajaopiskelijat. Luvassa on kahden päivän rutistus, jonka aikana opiskelijat streamaavat suoraa lähetystä Youtube-kanavalleen.

–Kunhan tietokoneen taustakuva ei vilahda kertaakaan kuvassa, olemme onnistuneet, sanoo tuntiopettaja Petri Luhtala.

Audiovisuaalinen tekniikka on osa elektroniikka-asentajan opintoja. Opinlakeusmessujen AV-tuotannossa ovat mukana kaikki vuosiluokat. Ensimmäisen vuoden opiskelijat saavat samalla oppia vanhemmilta opiskelijoilta, jotka ovat tehneet tuotantoja jo aiemmin.

Jokaiselle opiskelijalle on jaettu messujen ajaksi oma rooli – kameramiehet, äänitarkkailijat, ohjaaja, apulaisohjaaja, päämiksaaja... Pelkästään monikameratuotanto työllistää kymmenisen opiskelijaa.

Valon ja äänen kanssa hääräävä Miro Eilola on päässyt tekemään vastaavia töitä jo yläasteella. Hän kertoo olevansa kiinnostunut AV-alasta.

–Tällaiset tuotannot ovat mielenkiintoisia, kun itse saa tehdä ja rakentaa kokonaisuuden alusta loppuun.

Rakennusalan opiskelijat rakentavat Opinlakeusmessujen lavan, minkä jälkeen elektroniikka-asentajat pääsevät kokoamaan oman kalustonsa.

Youtube-streamilla nähdään myös haastatteluja, ehkä muun muassa juontaja Hannu-Pekka "HP" Parviaisen kanssa. Taustalla ei välttämättä kuitenkaan näy messumeininkiä.

–Meillä on greenscreen mukana, joten taustalla voi näkyä vaikka aurinkoinen rantamaisema, Luhtala kertoo.

Suuri osa kalustosta on vuokrattu alan toimijoilta. Laitetoimittajien henkilökunta on mukana tuotannossa.

– Se on myös tärkeä linkki työelämään. Meiltä on aikaisemmin opiskelijoita työllistynyt yrityksiin näiden myötä, Luhtala kertoo.

Opiskelijoiden päätehtävä messujen aikana on varmistaa, että valot, äänet ja screeni toimivat lavalla. Sisältö tulee muualta.

–Tämä on sellainen homma, että taustalla tehdään paljon, mutta vähän näkyy ulos.

Opinlakeusmessut 2018

Opinlakeusmessut järjestetään Seinäjoki Areenassa 17.–18.1.

Opiskelijoiden rooli messuilla on merkittävä. Opiskelijat työskentelevät messuilla eri tehtävissä, kuten turvallisuus- ja ensiaputehtävissä.

Näytteilleasettajat ovat toisen- ja korkea-asteen oppilaitoksia. Mukana on myös yrityksiä ja muita toimijoita.

Opinlakeusmessut on suunnattu sekä nuorille että aikuisille, esimerkiksi alanvaihtoa suunnitteleville ja jatko-opintoihin tähtääville.

Vuoden 2018 messut rakentuvat, teemalla Liikkeellä – kohti arkea ja unelmia!

Tapahtuma on maksuton.

Lähde: Opinlakeusmessut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat