Paikalliset

Kalevan navetasta lähdetään kehittämään kulttuuritoimijoiden keskusta

KAUPUNKI Hotelli Alman yrittäjä Petri Pihlajaniemi ja Kalevan navetan omistava Peab Oy ovat solmineet kaupan. Osapuolet eivät julkaise kauppahintaa. Navetasta saneerataan kulttuurikeskus.

Hotelli-ravintola Alman omistaja, yrittäjä Petri Pihlajaniemi on ostanut Kalevan navetan Peab Oy:lta. Hän lähtee kehitämään 120-vuotiaasta rakennuksesta kulttuurikeskusta.

Matias Helinko

Itikanmäelle seitsemän kerrostalon ja 300 asunnon kokonaisuutta rakentava Peab Oy ja Seinäjoen kaupunki ovat pitkään hakeneet yhteistyössä ratkaisua suojellun Kalevan navetan tulevaisuuden käyttötarkoitukseksi. Ensisijaisesti käyttötarkoitusta ja toimintamallia on etsitty kulttuurialalta. Etelä-Pohjanmaan alueelta on kartoitettu eri kulttuuritoimijoita, joiden toimintoja voisi rakennukseen sijoittaa. Näiden joukossa rakennukseen on esitetty sijoitettavaksi Seinäjoen Taidehallia.

Peab on ehtinyt viime vuosien aikana tapahtumissa sovittaa Kalevan navettaa kulttuurin käyttöön yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen ja Taideyliopiston kanssa.

Kalevan navetan uusi omistaja, yrittäjä ja kiinteistösijoittaja Petri Pihlajaniemi,jatkaa nyt kohteen kehittämistä kulttuuriprofiililla. Pihlajaniemen suunnitelmissa kulttuurikeskus kokoaisi yhteen mahdollisimman monta paikallista kulttuuri- ja vapaa-ajan toimijaa.

Päävuokralaiseksi ja kulttuuriprofiilin veturiksi tiloihin tulisi Taidehalli. Kaupunki on käynyt Pihlajaniemen kanssa neuvotteluja suunnitelmista, joiden mukaan kaupunki vuokraisi 5 000 neliön navetasta noin kolmanneksen.

Kaupungin mukaan suunnitelma Seinäjoen taidehallin siirtämisestä Kalevan navettaan on tehty. Jos remontti etenee aikataulussa, taidehalli siirtyisi Itikanmäelle ensi vuoden lopussa.

Seinäjoen kulttuuritoimenjohtaja Leena Kråknäs täsmentää, että yrittäjän kanssa on käyty keskusteluja tulevasta kehitystyöstä. Sopimuksia ei ole tehty. Kaupunki vie läpi normaalin päätöksentekoprosessin.

Kråknäs näkee kuitenkin, että yrittäjän saaminen tilojen kehittäjäksi on hieno mahdollisuus, ja hän näkisi, että Taidehallilla olisi tulevassa kokonaisuudessa tärkeä osa.

– Tietysti olisi mahtavaa, jos navettaan tulisi sellaisia toimijoita, jotka tukisivat toiminnoillaan toisiaan, ja navetta täyttyisi kulttuuritoimijoilla, Kråknäs toteaa.

Rakennuksen saneeraukseen Pihlajaniemi on budjetoinut noin 5 miljoonaa euroa. Tilojen vuokralaisten ja käyttötarkoitusten täsmennyttyä työt alkavat kesään mennessä. Tavoitteena on, että navetta olisi kokonaisuudessaan käytössä kesällä 2019, samaan aikaan kun Peab saa viimeisteltyä viimeisen kerrostalon 7 talon kokonaisuudesta.

Intohimoisesti vanhoihin rakennuksiin suhtautuva yrittäjä ja kiinteistökehittäjä ehti miettiä sijoittamista muutaman vuoden ajan. Yksi viimeisistä ja ratkaisevista tekijöistä oli uuden Lakeuden aamunkoi -sillan valmistuminen. Alueen ja navetan saavutettavuus kaupunkikeskustan suunnasta parani huomattavasti.

Pihlajaniemen usko alueeseen onkin vahva. Rakennuksen tilat ovat näyttäviä, ja potentiaalia on paljon.

– Hieno rakennus keskeisellä sijainnilla. Seinäjoki on kehittyvä maakuntakeskus, mihin uskaltaa sijoittaa ja satsata.

Saneeraus tehdään sisätiloissa. Seiniä rakennetaan lisää, mutta olemassa olevaa ei hajoteta. Ulkosivuun ei Pihlajaniemen mukaan tarvitse koskea.

– Rakenteethan tässä on kunnossa. Tämä on yli sata vuotta vanha rakennus, ja tämä säilyy tässä vielä seuraavat sata vuotta.

– Seinäjoki on uusi kaupunki, jossa historialliset on rakennukset aika vähissä. Silläkin lailla tärkeätä, että tämä tehdään hyvällä maulla.

Kalevan navetta ehti olla Peabin omistuksessa vuodesta 2007 alkaen.

Yhtiön linjauksen mukaan toiminnan luonteeseen ei kuulu vastaavan kiinteistön hallinnointi. Kiinnostuneita sijoittajia on yhtiön mukaan ollut useita. Soveltuvan sijoittajan ja toimintamallin etsiminen on kuitenkin vienyt aikansa.

Peabin Länsi- ja Keski-Suomen apulaisaluejohtaja Miikka Voipio kertoo, että Pihlajaniemellä on hyvää näyttöä aikaisemmista historiallisten rakennusten kehittämisestä, mikä vakuutti yhtiön.

– Me olemme todella iloisia siitä, että me olemme päässeet kauppaan Pihlajaniemen kanssa. Hänellä on hyvä näyttö aikaisemmista kohteista ja hän on ollut meidän yhteistyökumppani myös muissa hankkeissa.

Navetan kaupan yhteydessä osapuolet sopivat myös Alma-hotellin laajennuksen toteuttamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat