Paikalliset

Seinäjoen kaupunginteatterin osittainen evakko alkoi – remontti alkaa toukokuussa

KAUPUNKI Kaupunginteatteri uudistaa sekä lisää Nuorisokeskuksen teatterisalin valo- ja äänentoiston tekniikkaa, mikä evakon päätyttyä hyödyttää taloon palaavia harrastajaryhmiä.

Teatterikulkue toi mukanaan Nuorisokeskuksen Vanha-näyttämölle sen ensimmäisen ensi-illan, eteläpohjalaiseen Pöyrööt-sarjakuvaan perustuvan kantaesityksen rekvisiittaa.

Matias Helinko

Seinäjoen kaupunginteatterin evakkoretki alkoi teatterikulkueena, jossa henkilökunta sekä teatterin ystävät kantoivat rekvisiittaansa uusiin kulisseihin.

Teatteri suoritti tiistaina osittaisen muuton evakkokoulunakin toimineeseen vanhaan teatteritaloonsa, nykyiseen Nuorisokeskukseen Puskantielle. Vanha-nimen saaneella näyttämöllä teatteri tekee tuotantojaan parin vuoden ajan. Ensi-illat Vanhalla nähdään kevätkaudella 2018, syksyllä 2018 sekä kevätkaudella 2019.

Osittaisen evakon selittää teatteritekniikan remontti, joka aloitetaan Aallon teatteritalossa toukokuussa.

– Remontista on puhuttu monta vuotta. Vihdoin ja viimein se saadaan käyntiin, teatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos toteaa tilanteen.

Lindroos esittää leikkimielisen kilpailun kaupunkilaisille: ”Missä on kaupunginteatteri jatkossa?”.

Vastaus ei ole täysin yksiselitteinen. Kaupunginteatteri toimii remontin ajan normaalisti Aalto-keskuksen yhteydessä, omissa tiloissaan. Näytökset Alvar- ja Elissa-näyttämöillä jatkuvat toukokuulle saakka ja käynnistyvät taas syyskaudella 2018. Vanhan näyttämön lisäksi kesällä pyörivät esitykset Mallaskosken panimonravintolan teatteriterassilla sekä Törnävänsaaressa. Näyttämöitä riittää ympäri kaupunki.

Teatteritekniikan remontti jaksotetaan vuosille 2018 ja 2019. Rakennushenkilöt työskentelevät näyttämöillä ainoastaan kesäkuukausina.

Kaupunginteatterin käyttöpäällikkö Jouni Palovaara kertoo, että 5–6 vuotta kestänyt projekti on saanut konkretiaa vuodenvaihteessa, jolloin tekniikan uusimisen suunnitelmat tarkentuivat.

Ensimmäisessä vaiheessa, kesällä 2018, uudistetaan esitystekniikan kaapelointeja ja lattianostimet.

– Pääsemme eroon hydrauliikasta, kun vanha hydraulinen tekniikka päivitetään sähköiseen työntöketjuun, Palovaara kertoo.

– Hydraulinen on äänetön, mutta samalla epätarkka. Kyse on myös näyttelijöiden turvallisuudesta.

Vuoden 2019 kesällä toteutetaan puolestaan vaativampi prosessi eli kattonostimet.

30 vuotta vanhan tekniikan uusiminen on Palovaaran mukaan koko teatterin henkilökunnalle suuri helpotus. Kyse on paitsi esitysten läpiviennin kannalta oleellisesta teknisestä varmuudesta – mutta myös henkilökunnan työtuvallisuudesta.

– Ei voi myöskään olla mainitsematta käyttäjämukavuutta: haluamme tarjota yleisölle jotain uutta.

Koska Aallon rakennukset ovat suojelukohteita, tekniset uutuudet on piilotettava rakenteisiin niin, etteivät ne näy yleisöön päin. Teknisillä ratkaisuilla näkyvät ilmaisulliset uutuudet sen sijaan saavat näkyä.

– Olemme kertoneet urakoitsijalle ohjeistukseksi, että tehkää tähän jotain sellaista, minkä yleisökin huomaa.

Yksi tällainen on uudistus on pyörivä näyttämö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat