Paikalliset

Suomen Rehtorit ry uudisti ammattieettiset ohjeensa seinäjokelaisrehtori Kaisa Isotalon johdolla

Suomen Rehtorit ry (SURE) käynnisti reilu vuosi sitten eettisten ohjeidensa uudistamistyön, jonka lopputuloksena syntyi ammattikunnan eettisten ohjeiden päivitys, Rehtorin huoneentaulu.

Kuvituskuva.

Luumu Jokelainen

–Maailma muuttuu, toimintaympäristö muuttuu. On herätettävä keskustelu ammattiamme ohjaavista eettisistä suuntaviitoista, sanoo SURE:n puheenjohtaja Antti Ikonen yhdistyksen tiedotteessa.

Päivitysprosessia johtaneen Seinäjoen lyseon rehtori Kaisa Isotalon mukaan eettistä harkintaa tarvitaan erityisesti vaikealta tuntuvien ja monimutkaisten johtamispäätösten tekemiseen. Vaikeat ongelmat (Wicked problems) ovat niitä, jotka ”valvottavat esimiestä öisin”.

– Ammattikuntana haluamme kaikkina aikoina pitää yllä toivoa ja toimia suomalaisen koululaitoksen parhaaksi, Isotalo sanoo.

Oppilaitosjohdolla on esimiesvastuu oppilaista, opiskelijoista ja työyhteisöstä. Eri osapuolten näkökulmia on huomioitava päätöksenteossa. Perustana on turvallinen oppimis- ja kasvuympäristö, jossa häirintää tai muuta ei-toivottua käyttäytymistä ei hyväksytä.

– Sanotaan että eettisten ohjeiden tontti alkaa siitä mihin lain kirjain loppuu. Toivottavasti huoneentaulu auttaa omalta osaltaan ammattikuntamme työtä vaativissa arjen haasteissa, Ikonen sanoo.

Oppilaitoksen johtajana rehtori vastaa osaltaan tulevien sukupolvien opetuksesta, kasvatuksesta ja sivistämisestä. Työhön kohdistuu monenlaisia odotuksia ja toiveita, joten työn perustan tulee olla eettisesti kestävä.

Eettiset ohjeet kuvaavat rehtorin ammattia välittämiseksi sanan kahdessa eri merkityksessä. Rehtori välittää tietoa koulun ja sitä ympäröivän yhteiskunnan välillä. Rehtori myös välittää johtamastaan työyhteisöstä ja koulun oppilaista sekä opiskelijoista.

Eettisiä ohjeita on työstetty laajan verkoston yhteistyönä. Erityisesti tutkivien rehtoreiden verkosto ja Opetusalan eettinen neuvottelukunta ovat osallistuneet työstämiseen. Rehtorin huoneentaulun voi nähdä jatkumona vuosi sitten julkaistulle opettajien Comeniuksen valalle. Nyt opetusalan, niin opettajien kuin rehtoreidenkin, eettiset ohjeet ovat ajanmukaiset.

Rehtorin huoneentaulu julkaistiin Educa-messuilla perjantaina 26.1.2018 rehtoreiden, johtajien ja esimiesten seminaarissa tilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat