Vaalit

Voiko Niinistön suora valinta tyssätä "hylsyääniin"? – Näin vaalilautakunnan johtaja vastaa

Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä pohdittu, lasketaanko tyhjiä ja hylättyjä ääniä siihen äänimäärään, jonka presidenttiehdokkaan on saatava tullakseen valituksi jo vaalien 1. kierroksella.

Jotta presidenttiehdokas tulisi valituksi suoraan ensimmäisellä kierroksella, hänen on saatava yli 50 prosenttia annetuista äänistä. Juontaja-koomikko Jukka Lindström uteli Twitterissä, lasketaanko annetuiksi ääniksi myös hylätyt ja tyhjät äänet.

Vaikuttaisivatko hylätyt äänet ennakkosuosikki Sauli Niinistön mahdollisuuksiin tulla valituksi ensimmäisellä kierroksella? Vastaus on ei.

Vaalilaissa todetaan, että "jos ensimmäisessä vaalissa joku ehdokas on koko maassa saanut enemmän kuin puolet annetuista äänistä", hän tulee suoraan valituksi presidentiksi. Avainsana on annetut äänet – niihin ei lasketa tyhjiä tai hylättyjä ääniä.

Helsingin vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Timo Erikäinen selvensi asian Twitterissä:

Hylätyt äänet lasketaan mukaan äänestysprosenttiin ja niiden määrä myös tilastoidaan erikseen.¨

Viime presidentinvaaleissa vuonna 2012 hylättyjä ääniä laskettiin 9 658, eli 0,31 prosenttia kaikista 3 070 429 äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Valitaanko Niinistö presidentiksi jo sunnuntaina? – Seuraa presidentinvaalien tuloksia reaaliajassa vaali-iltana!26.1.2018 20.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat