Puheenaihe

Apulaisoikeusasiamies: Lapsia ei kuulla riittävästi koulun loma-ajoista

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on kiinnittänyt huomiota siihen, ettei lasten oikeus tulla kuulluksi aina toteudu koulujen työ- ja loma-ajoista päätettäessä.

Päätökset eivät aina perustu riittävään lapsivaikutusten arviointiin. Sakslin selvitti asiaa omana aloitteenaan Helsingin ja Espoon osalta.

Lasten näkemysten selvittäminen ja lapsivaikutusten arviointi on tärkeää. Oikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan, että koulujen työ- ja loma-aikaan liittyvät päätökset koskevat juuri lapsia ja vaikuttavat lapsen oikeuteen lepoon ja virkistykseen.

Käytännöt eivät kuitenkaan ole vakiintuneita ja yhdenmukaisia.

– Lasten osallisuus ei aina tule turvatuksi Lapsen oikeuksien sopimuksen edellyttämällä tavalla, jos lapsia kuullaan vain nuorisovaltuustojen, oppilaskuntien tai vastaavien välityksellä, toteaa Sakslin tiedotteessa.

Lapsen oikeuksien sopimusta valvova YK:n lapsen oikeuksien komitea on korostanut, että menettelyjen, joissa lapsia kuullaan, on oltava avoimia kaikille lapsille.

Kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä ja toimenpiteissä on otettava ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Lapsivaikutuksia arvioimalla selvitetään, mikä on lapsen etu. Arviointi lisää myös päätöksenteon avoimutta ja moniarvoisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat