Paikalliset

Ohjaamo kokoaa nuorten palvelut yhden oven taakse – Nyt vietetään Ohjaamo-viikkoa

OHJAAMO Maakunnan ensimmäinen nuorten palvelupiste Ohjaamo avattiin Ilmajoella.

Rami Kankaanpää ja Ari Latva-Koivisto saavat perheneuvolan Tuula Ahoselta terveyteen liittyviä esitteitä ja vinkkejä. Taustalla Nuorisosihteeri Mari Roos, etsivä nuoriso-ohjaaja Karoliina Ala-Luopa ja kuraattori Tuomas Vihtonen.

Anna-Pia Ahola

Valtakunnallista Ohjaamo-viikkoa vietetään parhaillaan. Ohjaamo on ilmainen palvelupiste, josta alle 30-vuotiaat nuoret saavat apua, tukea ja ohjausta.

Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen Ohjaamo vietti virallisia avajaisiaan juuri Ohjaamo-viikon alla. Ilmajoen Seppälän Nuorisotalolla kävi satoja nuoria avajaispäivänä 8. helmikuuta.

– Tätä on vuosi valmisteltu, tämä on todella hieno päivä! Aivan kylmät väreet menee, sanoo Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa -hankkeen projektipäällikkö Annukka Haapa-aho.

Ohjaamo on matalan kynnyksen palvelupiste, johon nuori voi tulla tarvitessaan esimerkiksi ohjausta työnhakuun, opiskeluun tai arkeen.

– Yleensä eri palvelut ovat hajallaan ja niihin tarvitsee ajanvarauksen. Ohjaamoon voi tulla koska vain aukioloaikoina, millä asialla vain. Yksi luukku riittää, Haapa-aho toteaa.

Ohjaamossa päivystää palveluohjaaja. Kaikissa tilanteissa ratkaisu ei löydy suoraan Ohjaamosta. Tällöin nuori ohjataan oikeaan paikkaan.

– Asiaa mietitään ja selvitetään yhdessä, nuori ei jää yksin, toteaa Ilmajoen kunnan nuorisosihteeri Mari Roos.

LukiolaisetAri Latva-Koivisto, Rami Kankaanpää ja Jukka Haapala kiertelivät Ohjaamon avajaisissa. Yhdelle seinälle oli listattuna aihealueita ja nuoret saivat äänestää, mitä aiheita Ohjaamossa tulisi käsitellä.

Latva-Koivisto antoi äänen seksuaalisuudelle, Kankaanpää ja Haapala unelle.

– Unta tarvitsisi kyllä enemmän, nuoret tuumaavat.

Eniten ääniä kerääntyi harrastusten ja ihmissuhteiden alueelle, mutta yhtä lailla some, päihteet, uni, seksuaalisuus ja liikunta saivat kannatusta.

Ohjaamojen verkosto rakentuu maakuntaan seitsemällä alueella Ohjaamo Etelä-Pohjanmaa (ESR) -hankkeen tuella. Hanketta hallinnoi Sedu. Mukana on 13 kuntaa.

Seuraavat Ohjaamot avataan kevään aikana Kauhavalla ja Kurikassa. Seinäjoella toiminta käynnistyi tällä viikolla pop up -tapahtumilla.

Jo ennen toiminnan kehittämistä nuorten ajatuksia on kuultu, mutta niin kuullaan yhä. Ohjaamoasiantuntija Anne Latvateikari TE-palveluista toteaa, että Ohjaamon toimintaa kehitetään jatkuvasti.

Ohjaamossa voidaan järjestää esimerkiksi CV-klinikoita, ”speed dateja” työnantajille ja nuorille ja muita tapahtumia. Esimerkiksi Ohjaamo Ilmajoen avajaispäivänä järjestettiin rekrytointitapahtuma.

Haapa-aho, Latvateikari ja Roos toteavat, että palvelut voivat vaihdella Ohjaamoissa alueittain.

Ohjaamoja on Suomessa nyt yli 40, vuoden lopussa noin 60.

Ohjaamo Seinäjoen pop upit

Seinäjoella Ohjaamo-viikon tapahtumia järjestetään 13.–15.2. Sedussa.

Ystävänpäivänä 14.2. on hyvinvointipäivä. Hyvän mielen päivää vietetään Sedun Kirkkokadun toimipisteessä kello 13-16.

Torstaina 15.2. Kirkkokadulla vietetään koulutuspäivää kello 13-16. Mukana ovat muun muassa SeAMK, Etelä-Pohjanmaan kesäyliopisto ja ammatinvalintapsykologi.

Tapahtumat ovat suunnattu 15–30-vuotiaille nuorille.

Valtakunnallinen Ohjaamo-viikko 12.–16.2.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat