Puheenaihe

Lännen Media: Keskuskauppakamarin uusi johtaja palauttaisi arvostelun ja kilpailun peruskouluun – "Suora korrelaatio heikentyneisiin Pisa-tuloksiin"

Kuvituskuva.

Ella Kajaste

Keskuskauppakamarin uusi toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pitää Suomen hallituksen koulutusleikkauksia vakavana strategisena virheenä, kertoo Lännen Media.

– Jopa Esko Ahon hallitus Iiro Viinasen valtiovarainministeriaikana, jolloin piti leikata kaikesta, panosti koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen lisärahaa. Tämä vakava virhe pitää korjata, Romakkaniemi sanoo Lännen Median haastattelussa.

Romakkaniemeä mietityttävät muun muassa alentuneet oppimistulokset Pisa-vertailuissa.

– On hyvin selkeä nähdä, mitä muutoksia peruskoulussa on tehty 1990-luvulta tähän päivään. Koko ajan on vähennetty arvostelun ja sitä kautta tervehenkisen kilpailun merkitystä. Siitä on suora korrelaatio heikentyneisiin Pisa-tuloksiin, Romakkaniemi kertoo Lännen Medialle.

Romakkaniemi rohkaiseekin palauttamaan kunnollisen arvostelun ja kilpailun.

– Meillä on nyt menty toiseen äärilaitaan ja se näkyy Pisa-tuloksissa.

Romakkaniemen mukaan Suomi ei ole kyennyt uudistumaan riittävästi.

– Tällä vuosituhannella Ruotsi, Tanska ja Saksa uudistivat työmarkkinat ja sosiaaliturvan vastaamaan uutta maailmaa. Suomi on ollut se, joka on jannannut tässä vastaan eikä ole pystynyt uudistumaan, minkä takia meillä on korkea rakenteellinen työttömyys.

Esimerkiksi aktiivimallia Romakkaniemi pitää yksistään tehottomana, riittämättömänä ja byrokraattisena.

– Jos kuitenkin samanaikaisesti kysytään, pitäisikö olla tekemättä mitään tai tehdä tämä, siitä näkökulmasta tämä ehdottomasti pitää tehdä, hän sanoo Lännen Medialle.

Ensi kuussa Keskuskauppakamarin johtoon siirtyvälle Romakkaniemelle kelpaavia malleja ei tarvitse etsiä kaukaa. Saksassa on sosiaaliturvan ja pienten työtulojen yhteen sovittaminen tehty todella joustavaksi. Paikallisesti pystytään sopimaan työtuntien vähentämisestä, jos suhdanteet heittelevät, eikä tarvitse irtisanoa.

Ruotsissakin työmarkkinat ja sosiaaliturva on uudistettu tällä vuosituhannella tavalla, joka ratkaisee Suomea pahimmin vaivaavan ongelman.

–Komission, IMF:n, OECD:n ja kaikkien kansainvälisten arvioitsijoiden analyysi on, että Suomen työmarkkinat ovat länsimaiden jäykimmästä päästä. Meillä ei ole tarpeeksi ala- ja yrityskohtaisia joustoja. Tämä on se iso ongelma, Romakkaniemi kertoo Lännen Medialle.

Lue Lännen Median uutinen kokonaisuudessaan täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat