Paikalliset

Jakso ulkomailla valmentaa vaihtelevaan työelämään – Kymmenet sedulaiset lähtevät maailmalle

SEDU Kymmenet nuoret lähtevät jälleen ulkomaille opiskelemaan.

Veli-Pekka Koskinen lähtee Ranskaan, Rosaliina Turja Maltalle, Matti Syrjälä Isoon-Britanniaan ja Aleksi Heikkilä viettää kuusi viikkoa ensin Irlannissa, sen jälkeen toiset kuusi viikkoa Ruotsissa.

Anna-Pia Ahola

Vuosittain noin sata Sedun opiskelijaa hyödyntää mahdollisuutensa opiskella osan tutkinnostaan ulkomailla. Tänä kevätlukukautena noin 70 opiskelijaa lähtee eri puolille Eurooppaa ja kauemmas.

Jaksot ovat keskimäärin viiden viikon mittaisia. Maatalousalan perustutkintoa suorittava Aleksi Heikkilä viettää tavallista pidemmän ajan ulkomailla työssäoppimassa.

– Olen ensin kuusi viikkoa Irlannissa ja sen jälkeen lähden Ruotsiin.

Nuorella on selvä tavoite: oppia ja nähdä mahdollisimman paljon. Irlannissa hän menee maatilalle, jossa on kaksi lypsyrobottia ja 140 lehmää. Ruotsissa häntä odottaa suurempi, 1500 lehmän tila.

–Ruotsia odotan enemmän. Siellä esimerkiksi pidetään huolta terveydestä ja jalostuksesta.

Sedun kansainvälisyyspäällikkö Kirsi Lounela sanoo, että ulkomailla opiskelu voi tuoda lisää ammatillista osaamista, mutta tärkeimpänä hän näkee kasvun ihmisenä.

– Kun täytyy itse selvitä vieraassa maassa, itseluottamus vahvistuu. Työelämä on nykyisin vaihtelevaa ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle täytyy astua.

Erilaisessa kulttuurissa ja työympäristössä toimiminen valmistaa nuoria tuleviin haasteisiin. Tieto- ja tietoliikennetekniikkaa opiskeleva Veli-Pekka Koskinen sanoo hakeneensa työssäoppimaan ulkomaille juuri siksi, että pääsee näkemään, millaista työskentely ulkomailla on.

– Lomalla ei saa käsitystä siitä, millaista elämä toisessa maassa oikeasti on.

Saman toteavat sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa suorittavat Matti Syrjälä ja Rosaliina Turja.

– Tämä on varmaan ainoa kerta elämässä, kun tällaisen mahdollisuuden saa, Syrjälä pohtii.

Turja on lähdössä Maltalle. Häntä kiinnostaa nähdä, miten paljon hoitotyö eroaa eri maiden välillä.

– Maltalla hygienia ja työergonomia eivät varmaan ole yhtä hyvällä tasolla kuin Suomessa, nuori nainen pohtii.

Lähes kaikki ulkomaille lähtevät opiskelijat tekevät työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakson eli työskentelevät oman alansa yrityksissä. Suurin määrä lähtijöistä on sosiaali- ja terveysalan sekä maatalousalan opiskelijoita.

Tiistaina nuorille järjestettiin valmennuspäivä, jossa käsiteltiin muun muassa turvallisuuteen ja selviytymiseen liittyviä seikkoja: Mitä, jos ulkomailla sairastuu tai kulttuurishokki iskee?

Samalla kun nuoret saavat ulkomailla kokemusta, ja luovat kansainvälisiä verkostoja, he vievät eteläpohjalaista osaamista maailmalle.

– Nuoret ovat ihania lähettiläitä, Lounela hymyilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat