Paikalliset

Eteläpohjalaisten kotitalousjätteiden joukosta löytyy vaarallista jätettä 2,4 kiloa 1500 kilon joukossa

KIERRÄTYS Eteläpohjalaisten kotitalousjätteiden joukosta löytyvän vaarallisen jätteen määrä on vähentynyt. Siitä huolimatta parantamiseen varaa on.

Loisteputket ovat vaarallista jätettä.

Arkistokuva/ Anton Soinne

Vaikka eteläpohjalaiset ovat Lakeuden Etapin mukaan muutoin tunnollisia lajittelijoita, parantamiseen varaa on kuitenkin vaarallisen jätteen lajittelemisessa.

Viimeisimmässä Etapin toteuttamassa jätetutkimuksessa kodin poltettavan jätteen astioista löytyi 0,15 prosenttia vaarallista jätettä. Kiloiksi laskettuna tämä tekee 2,4 kiloa 1500 kilossa jätettä.

Etapin jäteasemilla vaarallisia jätteitä vastaanotettiin viime vuonna 987,14 tonnia, mikä tekee 7,59 kiloa per asukas.

– Määrä oli vähentynyt, koska edellisvuonna keräykseen tuotiin 8,35 kiloa asukasta kohti. Valtakunnallinen keskiarvo vuonna 2016 vaarallisten jätteiden keräyksessä oli 6,5 kiloa per asukas, joten tilanne Etapin toimialueella ei ole huono. Vielä parempaan kuitenkin pyritään, Lakeuden Etapin palvelupäällikkö Satu Estakari toteaa tiedotteessa.

Vaaralliseksi jätteeksi luetaan muun muassa pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot ja maalit. Näitä ei pitäisi Etapin mukaan säiliö lainkaan kotona, vaan viedä keräykseen heti käytöstä poistettaessa.

Estakarin mukaan ryhmän jätteet aiheuttavat todellisia vaaratilanteita. Esimerkiksi päätyessään kotitalousjätteen mukana jätevoimalaan vaarallinen jäte saattaa aiheuttaa palaessaan jopa räjähdysvaaran. Vaaratilanteita syntyy myös jäteautoon kipattaessa tai jäteasemilla, jos vaaralliset aineet on väärin lajiteltu. Puhumattakaan kuormasta, jonka jäte aiheuttaa luonnolle.

Kodin vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla.

Etappi aikoo panostaa kuluvan vuoden aikana oikeaoppisen vaarallisen jätteen käsittelyn tietouden jakamiseen. Teema on ajankohtainen myös muualla Suomessa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat