Paikalliset

Nurmojoen viime kesän epäillyt ympäristörikokset etenevät syyteharkintaan

Kuvituskuva.

Arkistokuva

Pohjanmaan poliisi kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnan Lehmijoen–Nurmojoen epäillyssä ympäristön turmelemisasiassa.

Kyseessä on tapaus, jossa viime vuoden elokuussa poliisin tietoon tuli Lehmijoessa–Nurmonjoessa todetut havainnot tuntemattomasta aineesta, joka haisi voimakkaasti ja joka oli muuttanut veden sameaksi ja tummanruskeaksi. Joenrannalla tehtiin havaintoja myös kuolleista kaloista.

Viranomaisten ottamien näytteiden sekä vahingon vaikutusalueella suoritettujen sähkökoekalastusten perusteella poliisi suoritti asiassa esitutkinnan.

Näiden perusteella päästöjen epäillään tulleen karja-/maatilalta, joka sijaitsee Lehmijoen läheisyydessä.

Kalakuolemat puolestaan aiheutuivat ELY-keskuksen asiantuntijoiden mukaan hapen loppumisesta virtaavasta jokivedestä. Päästöjen vaikutusalue oli laaja: tutkinnan mukaan jopa 30 kilometriä. Näytteiden perusteella jokivesi oli käytännössä hapetonta Lehmijoessa ja Nurmonjoessa Hirvijärven tekojärvelle saakka.

Lehmijoen tilaa tutkittaessa poliisi suoritti myös toisen esitutkinnan ympäristön turmelemisesta.

Asia ilmeni ympäristöviranomaisten suorittamissa tarkastuksissa. Siinä epäillään, että Lehmijoen tilaa on heikentänyt myös toisesta Lehmijoen läheisyydessä olevalta maatilalta tulleet vesistöä kuormittavat päästöt.

Kuulusteluissa epäillyt ovat kiistäneet tahallisen ympäristön turmelemisen. Epäiltyjen mukaan maatalouden päästöt ovat seurausta viime elokuun poikkeuksellisen runsaista sateista, jotka aiheuttivat maatalouden päästöjen joutumista ojiin ja sitä kautta Lehmijokeen.

Epäillyt ympäristörikokset siirtyvät nyt syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjävirastolle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat