Paikalliset

Kasperi–Kivistö-seuran 40-vuotinen historia uhkaa tulla päätökseen

KAUPUNKI Samaan aikaan kun Seinäjoella pyritään aktivoimaan kaupunginosatoimintaa, yksi perinteisistä toimijoista on lopettamassa toimintaansa vähentyneen jäsenaktiivisuuden vuoksi.

Kasperi-Kivistö-seuran merkittävimpiä ponnistuksia on ollut Kasperin Toimintojen talon toiminnan käynnistäminen. Talolla järjestetään vuoden aikana yhteensä yli 900 tapahtumaa. Asiakkaita käy arviolta 98 000 vuosittain. Maanataina iltapäivällä talon lounas oli jo ohi, mutta kauppa kävi kirppiksellä.

Matias Helinko

Kun Kasperia aloitettiin 1960–1970-luvuilla rakentamaan, maisema oli metsää ja suota.

Seinäjoen ensimmäiseksi lähiöksi kutsutussa Kasperissa aloitettiin 70-luvun lopulla toiminta oman asuinalueen kehittämiseksi ja asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi. Tätä työtä on muiden muassa tehnyt vuodesta 1978 alkaen toiminut asukkaiden yhdistys Kasperi–Kivistö-seura.

Nyt seuran toiminta uhkaa loppua.

”Kasperi–Kivistö-seuran 40-vuotinen taival näyttää tulleen tiensä päähän. Uusia toimijoita ja vastuunkantajia ei ole tullut mukaan asukasyhdistyksen toimintaan, joten seuran hallitus on päättänyt esittää seuran vuosikokoukselle, että Kasperi–Kivistö-seura puretaan. Päätöksen tekeminen tuntuu erityisen ikävältä juuri tänä vuonna, kun seura täyttää 40 vuotta, yhdistyksen varapuheenjohtaja Sari Koukkari toteaa.

Päätös seuran lopettamisesta on tehty ja käsitelty vuosikokouksessa, joka pidettiin viime viikolla seuran tukikohdassa eli Toimintojen Talolla. Lopullisen vahvistuksen asia saanee ensi lokakuussa järjestettävässä purkamiskokouksessa, mikäli seuraan ei saada mukaan uusia toimijoita.

– Haluaisimme ehdottomasti jatkaa toimintaa, mutta näin pienellä porukalla sitä ei pysty tekemään. Seuran toiminta ei voi olla muutaman hengen varassa.

Seuran hallituksessa on keskusteltu syistä jäsenaktiivien katoamiseen. Selitys on hyvin tuttu useammalle yhdistystoimijalle.

– Taustalla vaikuttavat varmasti monet syyt. Ihmisillä on niin paljon muita kiireitä ja sitoumuksia, että he eivät löydä uskallusta tai aikaa sitoutuakseen toimintaan mukaan, Koukkari arvioi.

Koukkari kuitenkin muistuttaa, että yhdistystoimintaa tehdään jäsenten ehdoilla.

– Yhdistystoimintaan ei tarvitse syventyä kuin muutaman tunnin vuodessa. Sekin riittää. Ja yhdistyksen sisällä pystytään jakamaan tehtäviä. Eikä meillä edes ole suuria odotuksia toiminnan laajuudesta. Meillä on sen verran toimintaa kuin ihmisillä riittää energiaa.

Samaan aikaan kun Seinäjoella pyritään aktivoimaan kaupunginosatoimintaa, yksi perinteisistä toimijoista luopuu toiminnasta vähentyneen jäsenaktiivisuuden vuoksi.

Koukkari myöntää, että nyt tehtävä päätös on ristiriidassa esimerkiksi kaupungin tavoitteiden kanssa. Asukkaita halutaan kuunnella alueiden kehittämisessä, ja siihen tehtävään esimerkiksi Kasperi–Kivistö-seura on oivallinen työkalu.

Yhtenä asukasyhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä on ollut oman asuinalueen palvelujen kehittäminen ja niiden lisääminen ja tuominen omalle ”kylälle”. Ja suurimpina onnistumisena seurassa pidetään Toimintojen talon eli oman kylätalon ja kohtaamispaikan perustamista vuonna 1998 Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella.

Asuinympäristönä Kasperi–Kivistöllä meneekin Koukkarin mukaan tällä hetkellä todella hyvin. Kasperin Toimintojen Talolla luo monipuolisen tapahtumatarjontansa kautta yhteisöllisyyttä, ja alueen kouluilla on aktiiviset vanhempainyhdistykset.

Ehkä osasyy seuran toiminnan kutistumisesta selittyy tällä? Seura on tehnyt oman työnsä niin hyvin, että sen aikaan saamat vaikutukset näkyvät nyt muiden toiminnassa?

Koukkarin mukaan tämä on ehkä osittain totta: konkreettinen toiminta on siirtynyt muihin alueellisiin yhdistyksiin ja Toimintojen talolle.

Kaupunginosaseuralle hän kuitenkin näkee edelleen tehtävän.

– Näkisin, että seuraa ja kaupunginosayhdistyksiä ylipäätään tarvittaisiin edelleen vaikuttamaan alueensa turvallisuuteen ja viihtyvyyteen – samaan tehtävään, jota seura on vuosien ajan tehnyt. Vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin hyvät: kaupungin päässä meidän mielipiteellä on painoarvoa.

– Seura on ollut aikaisemmin hyvinkin aktiivinen. Paljon puuttuisi kaupungista, jos seura ei olisi tehnyt tärkeäksi katsomiaan asioita. Ehkä tämä on osaltaan hyvä havahduttamaan ihmisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat