Paikalliset

Käyttöasteet ovat pysyneet hotellissa ennallaan

KAUPUNKI Seinäjoen Sanomien toimitus sai vinkin. Työmatkalle Seinäjoelle saapunut henkilö kertoi saaneensa viikolla viimeisen hotellihuoneen kaupungista. Käykö näin usein, hän ihmetteli.

Sokos Hotel Vaakunassa on edelleen käynnissä peruskorjaustyöt, mistä on muistutuksena lattiaa suojaavat pahvit. Seinälle on nostettu paikallishistoriasta kertovia kuvia. Tässä seinälle on asetetu kuva Provinssirockista vuodelta 2003.

Matias Helinko

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan Sokos Hotel Vaakunan hotellipäällikkö Merja Kiviojan arvioi, että kyseessä on yksittäinen poikkeustapaus. Viikolla tapahtuvassa työmatkaliikenteessä ei ole kokonaisuutena tapahtunut erityistä muutosta.

Seinäjoelle suuntautuvassa työmatka- ja kokousyöpymisissä kysytyimmät päivät ovat perinteisesti olleet tiistai ja keskiviikko, ja käyttöasteet laskevat jo torstaina. Tilapäiset kysyntäpiikit ovat Kiviojan mukaan toki mahdollisia, mutta ne ovat silloin osuneet päällekkäin jonkin kaupungissa järjestettävän tapahtuman kanssa.

– Jotta koko kapasiteetti olisi kaupungissa käytössä, silloin tarvitaan kyllä jo joku suurempi tapahtuma alle, Kivioja kertoo.

Kivoja laskee, että työmatkayöpymisiä sisältäviä viikkoja on vuodessa noin 30. Luku saadaan, kun koko vuoden viikoista lasketaan pois lomakaudet ja pyhäpäiviä sisältävät viikot.

Sokos Hotel Vaakuna on toiminut Torikeskuksessa vuodesta 1991 alkaen.

Viime keväänä ja tämän talven aikana Eepee on tehnyt hotellissa uudistus- ja peruskorjausta. Kyseessä on ollut Eepeen viime vuoden suurin yksittäinen investointi: 10 miljoonaa euroa.

Uudistus- ja peruskorjaus on osaltaan vaikuttanut varaustilanteeseen. Viime keväänä, peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin 54 huonetta. Kuluvan talven ja kevään aikana on uudistettu loput 93 huonetta.

Vaakunan uudistushankkeen toinen osa on edelleen käynnissä, ja suunniteltu valmistuminen on toukokuussa. Tämän jälkeen tilapäiset, loppuun varatut päivät ovat viimeistään ohi.

Uudistustyöt ovat suunnitellussa aikataulussa.

– Tavoitteemme on ollut koko ajan toukokuun lopussa, ja nyt näyttää siltä, että olemme aikataulussa, ja remontti on valmis viikolla 21, Kivioja kertoo.

Etelä-Pohjanmaan osuuskaupan toimialajohtaja Juha-Matti Arosen mukaan majoituspalveluiden kysynnässä ei ole Seinäjoella tapahtunut oleellisia muutoksia viime vuosina.

Vuoden 2016 tapahtumakesä oli poikkeus, todellinen supervuosi, jonka aikana majoitusliikkeiden käyttöaste oli hyvä. Päättynyt vuosi 2017 oli paluu normaaliin: toteutunut käyttöaste oli 53,8 prosenttia. Edellisvuoteen verrattuna käyttöaste on laski 3,4 prosenttia.

Käyttöasteen laskusta osa selittyy Arosen mukaan käynnissä olevalla uudistus- ja peruskorjaushankkeella, jonka johdosta kapasiteetista oli poissa käytöstä 50 huonetta. Osaksi tulos selittyy Seinäjoen alueen tapahtuma-, kokous- ja kongressikaupan hiljaisemmalla vuodella.

Uusien investointien tarvetta kapasiteetin nostamiseksi Aronen ei Seinäjoella edelleenkään näe.

Kuten monissa Seinäjoen kokoluokan kaupungeissa kysyntäpiikit ajoittuvat kesään.

Perustapahtumakauden lisäksi Seinäjoella ei ole suuria väkimääriä liikuttavia tilaisuuksia. Työmatkalaisetkaan eivät nosta käyttöastetta Arosen mukaan entiseen tapaan: määrä on jopa laskenut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat