Paikalliset

"Lattaritansseissa on aina oma tunnelmansa, joka perustuu tanssin sosiaalisuuteen"

URHEILU Seinäjoella on syksystä saakka järjestetty latinalaisten tanssien viikonloppuja.

Viivi Perkkiö koordinoi Seinäjoella latinalaisen tanssien vierailevien ohjaajien viikonloppuja.

Matias Helinko

Tarjolla olisi salsaa, bachataa, kizombaa sekä reggaetonia.

Tulevana viikonloppuna vietetään seinäjokelaisittain suhteellisen harvinaista latinalaisten tanssien viikonloppua. Seinäjoki salsaa -viikonloppuna on mahdollisuus kolmen päivän intensiivijaksolla harjoitella tanssiaskeleitaan kuntoon tanssinopettaja Maria Ylösen johdolla.

Kun edes osa askeleista on hallussa, siirrytään tanssilattialle ja ravintolaolosuhteisiin. Tanssiviikonloppuja Seinäjoella koordinoivan Viivi Perkkiön mukaan yökerhossa järjestettävissä Latin Fiesta -bileissä päästään lattaritanssien ytimeen: sen sosiaalisuuteen.

– Lattaritansseissa on aina oma tunnelmansa, joka perustuu tanssin sosiaalisuuteen. Ensin on kuitenkin luonnollisesti harjoiteltava askeleet kuntoon.

Pakko ei ole tanssia, vaan sosiaalisuutta on mahdollista aistia myös muutoin.

– Bileisiin voi tulla myös vain istumaan ja fiilistelemään lattarirytmejä. Illan aluksi on vielä kokeilutunti, jonka aikana on mahdollista perehtyä askeliin, Perkkiö vinkkaa.

Aloittelevia tanssijoita otetaan ilolla vastaan. Etenkin viejistä on pulaa. Toisin sanoen miehistä.

Alussa oli syytä mainita sana harvinainen.

Latinalaisten tanssien tarjonta on Perkkiön mielestä ollut Seinäjoella valitettavan vähäistä. Säännöllistä toimintaa ei ole ollut.

Viime syksystä lähtien Perkkiö on lähtenyt tekemään tilanteeseen muutosta. Hän on pyrkinyt koordinoimaan noin kerran kuukauteen vastaavia tanssin viikonloppuja, jotka sisältävät sekä vierailevan ammattiopettajan vetämät tanssitunnit että tanssiin keskittyvät bileet.

Latinalaistansseihin kuuluvan sosiaalisuuden myötä näiden bileiden oheen on alkanut muodostua omanlaisensa yhteisö. Facebookin Lattaritanssit Seinäjoki -ryhmässä on tällä hetkellä noin 350 jäsentä. Aktiivisia tanssijoita tai bileissä kävijöitä on vaihtelevasti 20–30.

Nyt Perkkiö uskoo perustellusti, että latinalaisten tanssien harrastus olisi vähitellen saapumassa isommin myös Seinäjoelle.

– Lattarimusiikki soi jatkuvasti radiossa ja on paljon esillä. Seinäjoki on kasvava kaupunki, johon on tullut ja tulee eri kulttuureja. Tanssit eivät ole enää ainoastaan niitä perinteisiä suomalaisia tansseja, Perkkiö toteaa.

Toistaiseksi harrastus pyörii kuitenkin epävirallisessa yhteisössä, vapaaehtoisvoimin ja vuokratiloissa.

Haaveena on saada Seinäjoelle pysyvästi salsakoulu.

– Haaveissa on, mutta en halua sitä itse perustaa. Nyt olisi siis haussa yrittäjä, joka sen perustaisi, Perkkiö toteaa.

Samantien hän alkaa nauraa.

– Ehkä mä otan suhun puolen vuoden kuluttua yhteyttä ja kerron perustaneeni salsakoulun.

Latin Fiesta -lattaribileet, 21.4., Holy Smoke -ravintola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat