Puheenaihe

Professori Hiilamo riepottelee tuoretta verolakia Ylellä: "Hyötyjinä vuosittain 1 400 suuren lahjoituksen saajaa"

Professori Heikki Hiilamo hyökkää Ylen kolumnissaan pieniä etuoikeutettuja vähemmistöjä suosivia verolakipäätöksiä vastaan.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kritisoi Ylen Ikkuna-kolumnissaan useita suomalaisia verolakipäätöksiä raskaasti lobatuiksi ja hyvinvoivia vähemmistöjä suosiviksi. Tuoreimpana esimerkkinä hän nostaa esiin reilun vuoden voimassa olleen metsälahjavähennyksen, joka keventää niiden verotusta, joilla on paljon metsätalouden pääomatuloja.

– Lakiesityksen perusteluiden mukaan vuodessa 1 400 suurten metsälahjoitusten saajaa hyötyy uudistuksesta, Hiilamo kirjoittaa.

Lain tarkoituksena on edistää metsätilojen sukupolvenvaihdoksia, kasvattaa metsätilakokoa, edistää yrittäjämäistä metsätaloutta ja lisätä puun tarjontaa.

Hiilamon mukaan laki hyödyttää erityisesti niitä, joilla on paljon metsätalouden pääomatuloja. Parhaimmillaan metsälahjavähennys voi antaa jopa 60 000 euron verotuen lahjansaajalle.

– Lakia on erittäin vaikeaa puolustella yleisellä edulla. Se onkin surullinen esimerkki siitä, miten hallituspuolueet käyttävät kansalta saamaansa valtaa pienen ja jo valmiiksi etuoikeutetun ryhmän suosimiseen. On ilmeistä, että metsälahjavähennyksessä näkyy metsänomistajien äänenkannattajana tunnetun Keskustan kädenjälki, Hiilamo kritisoi.

Hiilamon mukaan verolait ovat otollisia lobattaviksi siksi, että verotuskysymykset ovat monimutkaisia ja pienelläkin yksityiskohdalla voi olla dramaattisia vaikutuksia.

– Juuri verotuskysymyksissä pääoman ja kansan edut helposti törmäävät. Suomessa omistamisen verotus on tällä hetkellä eurooppalaisittain poikkeuksellisen alhaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat