Paikalliset

Viljelijätukia voi nyt hakea – maatilat voivat hakea tukea epäonnistuneiden syyskylvöjen aiheuttamiin menetyksiin

Viljelijät voivat lähettää vuoden 2018 päätukihakemuksensa verkkoasiointipalvelu Vipussa maanantaista 16.4. alkaen. Tänä vuonna maatilat voivat hakea tukea epäonnistuneiden syyskylvöjen aiheuttamiin menetyksiin.

Arkistokuva.

Arkisto / Markku Niska

Tukihakemuksen teko kannattaa aloittaa mahdollisista peruslohkomuutoksista, todetaan Maaseutuviraston tiedotteessa. Jos maatilan peruslohkot ovat ennallaan viime vuoteen nähden, tukihakemuksen voi lähettää milloin tahansa hakuaikana.

Jos peruslohkolla on useampi kuin yksi kasvulohko, viljelijän on piirrettävä kasvulohkojen rajaviivat. Kasvulohkojen pinta-alat muodostuvat kartalle piirrettyjen rajojen mukaan. Viime vuonna piirretyt kasvulohkorajat ovat viljelijän apuna kasvulohkojen piirtämisessä.

Vipu-palvelun tarkisteet auttavat viljelijää varmistamaan, että hakemuksen tiedot ovat oikein ja tukiehdot täyttyvät.

Päätukihaun yhteydessä maatilat voivat hakea tänä vuonna tukea epäonnistuneiden syyskylvöjen aiheuttamiin menetyksiin. Uutta tukihaussa on myös mahdollisuus lähettää hakemuksen liitteet pdf-dokumentteina.

Vipu-palvelussa on lisäksi uusi saneerauskasvien karttataso. Karttatasolta voi tarkastella saneerauskasvien alaa, joka oikeuttaa peltoluonnon monimuotoisuus -toimenpiteen korvaukseen. Jos viljelijä ilmoittaa peruslohkolle saneerauskasvia, hän näkee kasvulohkotiedoissa alan hehtaareina.

Päätukihaun alkaessa ympäristökorvaukseen sitoutuneiden maatilojen kannattaa varmistaa, että korvauksen ehtona oleva vaatimus peltomaan laatutestistä täyttyy. Jos tila on sitoutunut viisivuotiseen ympäristökorvaukseen vuonna 2015, laatutestin tulokset on palautettava huhtikuun loppuun mennessä.

Peltomaan laatutesti on tehtävä kaikista yli 0,5 hehtaarin peruslohkoista, jotka viljelijä on ilmoittanut vuoden 2017 päätukihakemuksessa. Laatutesti kannattaa palauttaa Vipu-palvelussa ajallaan, sillä myöhässä palautettu laatutesti vähentää ravinteiden tasapainoisen käytön korvausta.

Hakemuksen palautukseen maatiloilla on aikaa 15.6. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat