Paikalliset

Maakuntavaaleihin vaihteleva suhtautuminen maakunnassa – "Aikataulu on jo este demokratialle"

MAAKUNTAVAALIT Epävarmuus vastuista ja vaalien toteutumisesta jarruttelee puolueiden ehdokasasettelua.

Arkistokuva.

Riitta Ketola

Puolueiden valmistautuminen ensimmäisiin maakuntavaaleihin on alkanut. Ehdokkuudesta kiinnostuneilta kerätään nimiä, mutta vallalla on yhä epävarmuutta siitä, mitä ehdokkaaksi asettautuminen lopulta tarkoittaa.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Aki Utter kertoo, että joissain kunnissa ehdokkaista on jopa ylitarjontaa.

–Keskusta tulee asettamaan Etelä-Pohjanmaan maakunnassa täyden (88) ehdokaslistan.

Vaasan vaalipiirin Vihreiden puheenjohtaja Tuomas Ojajärvi sanoo, että ehdokasasettelua hidastaa lakien keskeneräisyys.

–Ihmisiä on vaikea vielä saada mukaan vaaleihin, joista ei lopullista tietoa ole, eikä tietoa kunnolla mihin lähtee ja mitä päättämään. Näissä vaaleissa kaikki on vielä tällä hetkellä epävarmuustekijöitä, Ojajärvi toteaa.

Vihreät kartoittaa ehdokkaita ja ensimmäiset nimet on jo julkaistu Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla nimiä on, mutta julkaisuja ei vielä ole tehty. Ojajärvi kuitenkin siirtäisi vaaleja.

–Vaalien aikataulu ja lakien keskeneräisyys eivät enää vastaa millään tasolla hyvää vaalitapaa. Aikataulu on jo este demokratialle. Vaalit olisikin järkevä siirtää ja lopettaa näin ison lakiuudistuksen hätäily, kun selkeästi on käynyt ilmi, että tätä ei hallituksen toivomassa aikataulussa saada tehtyä kunnolla.

Myös Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Matias Mäkynen näkee, että epävarmuus lainsäädännön läpimenemisestä, aikataulusta ja maakuntien tehtävistä vaikuttaa ehdokasasetteluun. Ehdokkaita on tässä vaiheessa varmasti tiedossa parikymmentä.

– Vielä ei ole alkanut suurta ryntäystä listoille, mutta kuntavaaleissakin listat täyttyvät vasta muutaman kuukauden ennen vaaleja.

Mäkynen toteaa, että koska SDP vastustaa sote-uudistuksen sisältämää laajamittaista palveluiden yksityistämistä ja pilkkomista, ihmiset eivät ilmoittaudu listalle ennen kuin vaalien toteutuminen on varmaa.

– Lähtökohtamme on, että uudistusta ei pidä toteuttaa hallituksen ajamalla mallilla, vaan maakunnille on annettava enemmän liikkumavaraa ja itsenäisyyttä päättää palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta.

Seinäjoen Vasemmiston puheenjohtaja, Pohjanmaan vasemmiston varapuheenjohtaja Immanuel Grönlund kertoo, että ehdokasasettelu on vasta käynnistymässä, mutta kiinnostusta vaikuttaa löytyvän. Ensimmäiset nimet julkistetaan 28.4. Vaasassa pidettävän piirikokouksen yhteydessä.

Puolueen riveissä ei ole vahvaa uskoa lakien läpimenoon ja vaalien järjestämiseen syksyllä 2018.

–Vaalien järjestäminen aiotulla aikataululla asettaa koko järjestelmän uskottavuuden kyseenalaiseksi: esitettyjä lakeja on rukattu niin moneen kertaan, ettei nykytilanteesta ole kärryillä juuri kukaan. Ennen eduskuntakäsittelyä ne muuttuvat vielä kertaalleen, kunhan valiokunnat saavat lausuntonsa valmiiksi. Mikäli lait menevät lävitse, asetetaan puolueet kohtuuttomaan asemaan, sillä sekä ehdokkaille että äänestäjille olisi selvitettävä avoimet kysymykset syksyn aikana – käytännössä ilman minkäänlaisia resursseja.

Grönlund uskoo, että tästä syystä vaalien äänestysprosentti tulee jäämään matalaksi.

Pohjanmaan Sinisten puheenjohtaja Reijo Hongisto sanoo, että vaikka puolue on uusi, maakuntavaaleihin ollaan lähdössä vakavissaan. Ehdokkaita on jonkin verran listalla, mutta moni vielä harkitsee.

–Olemme asennoituneet siihen, että vaalit tulevat. Toivottavasti tulevat. Emme välttämättä saa kuitenkaan täyttä listaa.

Hänkin uskoo, että epävarmuus vaalien toteutumisesta vaikuttaa ehdolle asettumiseen. Toisaalta myös se, riittääkö aika.

–Tehtäväkenttää ei vielä tiedetä. Valituilla tulee olemaan työtä yllin kyllin, ja moni arpoo, riittääkö kyvyt, aika ja tietotaito.

Pohjanmaan Kokoomukselta, KD:n Pohjanmaan piiriltä ja Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piiriltä emme saaneet juttuun vastauksia.

Maakuntavaalit 2018

Ensimmäiset maakuntavaalit ovat sunnuntaina 28.10.2018.

Valittujen maakuntavaltuustojen toimikausi alkaa 1.1.2019 ja kestää 31.5.2021 asti.

Jatkossa maakuntavaalit ovat aina samaan aikaan säännönmukaisten kuntavaalien kanssa.

Valtuutettujen määrä vaihtelee maakunnan asukasluvun mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat