Paikalliset

Seinäjoella järjestettävät Evankeliset kesäjuhlat kokoaa yhteen kristittyjä yli herätysliikerajojen

KAUPUNKI Vuoden teema on ”Armo kuljettaa”. Myös sukupolvien välinen yhteys tuodaan ohjelmassa esiin.

- Kesä, ulkoilma ja Aalto-keskus tuovat omat mukavat piirteensä juhlaan, jossa toteutetaan arkkitehti Alvar Aallon näkyä siitä, että Lakeuden Ristin sisäpiha toimisi kirkkotilan jatkeena. Myös ulkopaikkakuntalaisille avautuu oiva mahdollisuus tutustua kirkkoon ja koko Aalto-keskukseen, Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo toteaa.

Matias Helinko

Evankelinen lähetysyhdistys ELY kokoontuu kesäkuun toisena viikonloppuna Seinäjoelle.

Herätysliikkeen Evankeliset kesäjuhlat järjestetään Lakeuden Ristin ja Seinäjoen seurakunnan tiloissa, ja yhteistyössä Seinäjoen seurakunnan kanssa.

ELY:n pääsihteeri Antero Rasilainen odottaa valtakunnallisille kesäjuhlille saapuvaksi vähintään Lakeuden Ristin kirkkosalin verran ihmisiä. Tämä tarkoittaisi noin 1200 henkilöä, joista suurimman osan järjestäjät odottavat saapuvaksi maakunnan alueelta. Myös muualta Suomesta on odotettavissa muutamia linja-autolasteja.

– Muita valtakunnallisia kristillisiä kesäjuhlia ei ole tuona viikonloppuna, joten tavoite saattaa hyvinkin toteutua, Rasilainen ennakoi.

ELYn toiminta viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa. Vaikka herätysliikkeelle tulee tasavuosia täyteen, kyse ei ole erityisesti liikkeen sisäinen juhla.

Rasilainen korostaa, että kyseessä on kaikkien kristittyjen yhteinen hengellinen juhla, ei ainoastaan herätysliikkeen sisäpiirin juhla. Kesäjuhlilla on tarkoitus tavata muita kristittyjä, kuunnella jumalan sanaa sekä hengellistä musiikkia.

– Iloiset, onnelliset kristilliset kesäjuhlat, joihin jokainen voi tulla leimautumatta mihinkään liikkeeseen, Rasilainen vetää yhteen.

Rasilainen pitää tärkeänä esimerkiksi sitä, että Seinäjoen kirkkoherra Jukka Salo toimii juhlien päätoimikunnan puheenjohtajana, ja juhla valmistetaan yli herätysliikerajojen.

Myös puhujien valinnassa on Rasilaisen mukaan haettu kaikkia kristittyjä yhdistäviä puhujia.

– Olemme tietoisesti painottaneet, että menemme sanoma edellä. Kaikki puhujat eivät suinkaan tule evankelisen liikkeen sisältä.

Myös kirkkoherra Salo näkee usean eri toimijan yhteistyön sekä kesäjuhlien rikastuttavan seurakunnan hengellistä elämää. Seurakunnan sisällä on perinteisesti vaikuttanut useampikin herätysliike. Kesäjuhlien vapaaehtoiset tulevat yli herätysliikerajojen, mikä osaltaan korostaa kaikkien kristittyjen yhteistä kesäjuhlaa.

– Meillä on pitkä perinne herätysliikkeiden roolista seurakunnassa sekä kesäjuhlista. Ja näitä kesäjuhlia on tulossa jatkossa lisää, Salo toteaa.

Salo toivoo kesäjuhlien näkyvän ja kuuluvan kaupungin suuntaan.

– Kesä, ulkoilma ja Aalto-keskus tuovat omat mukavat piirteensä juhlaan, jossa toteutetaan arkkitehti Alvar Aallon näkyä siitä, että Lakeuden Ristin sisäpiha toimisi kirkkotilan jatkeena. Myös ulkopaikkakuntalaisille avautuu oiva mahdollisuus tutustua kirkkoon ja koko Aalto-keskukseen.

Kesäjuhlien teemana on ”Armo kuljettaa”, mikä on viittaus Siionin Kanteleen lauluun.

Toinen ohjelmassa mukana kulkeva teema on sukupolvien kohtaaminen, mikä näkyy etenkin kesäjuhlien päätöspäivänä sunnuntaina aamuseuroissa, Sukupolvien messussa sekä vielä ”Armo kuljettaa” -pääjuhlassa.

Hengellisyyden ja sanan taustalla myös musiikki on merkittävässä osassa juhlaa.

Lakeuden Ristin tornista kajahtaa muun muassa iltasoitto trumpetilla, Pop Up Gospel -kuoro tuo seurakuntaan mustan gospelin tunnelmaa, sekä seurakunnan lapsikuoro Solina sävyttää nimensä mukaisesti eri sukupolvia yhdistävää Sukupolvien messua.

Yksi merkittävimmistä ohjelmanumeroista on kuitenkin ennakkoon Lakeuden Ristin Suvimusiikki-konserttisarjan ”Valot ja varjot” -urkukonsertti, jossa Seinäjoen seurakunnan kanttori Maria Väinölä saa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. Erikoisen tästä tekee esityksen ajankohta: konsertti soitetaan ilta-aikaan auringon laskiessa.

Väinölä kertoo pitkään ihailleensa, kuinka laskeva aurinko muodostaa kesällä Alvar Aallon arkkitehtuurin joukkoon valojen ja varjojen leikkiä. Tätä näkyä on harva kaupunkilainen päässyt todistamaan, mutta nyt siihen tarjotaan mahdollisuus säiden niin salliessa.

– Ja jos aurinko ei paista, sitten valot ja varjot ovat musiikissa, Väinölä lupaa.

Viikonlopun aikana juhlilla puhuvat mm. piispa Simo Peura, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki, E-P:n Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Eija Harmanen, Viron kirkon piispa Joel Luhamets, eläkkeellä oleva Nepalin lähetti Kirsti Kirjavainen, TT Harri Kuhalampi, TT ja arkeologi Eero Junkkaala sekä perheterapeutti ja kirjailija Saara Kinnunen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat