Puheenaihe

Tässä on suomalaisen insinööriosaamisen huippu – keksintö puolitti polttoaineen kulutuksen

Sähköistyksen ansiosta Normagin horisontaalisen poran päivittäinen polttoaineen kulutus puolittui ja tuottavuus parantui 40 prosenttia. Poraa käytetään keskimäärin 12–14 tuntia päivässä, seitsemänä päivänä viikossa.

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2018 on myönnetty Kimmo Raumalle, Tero Järveläiselle, Matti Iskaniukselle, Antti Tarkiaiselle ja Risto Tiaiselle. Palkinto tuli älykkäiden sähköisten voimansiirtojärjestelmien kehittämisestä ja toteuttamisesta lappeenrantalaisessa Visedo Oy:ssä.

Palkitun ryhmän luomilla tehoelektroniikkakomponenteilla ja ohjelmistoilla sähköistetään muun muassa kuorma-autoja, kivenmurskaimia ja laivoja. Sähköistettyjen työkoneiden polttoaineenkulutuksen on todettu putoavan parhaimmillaan puoleen perinteiseen dieselkoneeseen verrattuna. Samalla tuottavuus työtuntia kohden on noussut jopa 40 prosenttia.

Visedo Oy:n (nykyisin Danfoss Mobile Electrification Oy:n) markkinointijohtaja Nina Harjula kertoi toukokuun alussa Etelä-Suomen Median haastattelussa, että työkoneiden sähköistämisellä on merkittävä vaikutus myös ihmisten arkielämään. Niiden avulla voidaan vähentää ympäristöpäästöjä ja meteliä. Kaupungeissa sähköistäminen voi tarkoittaa työkoneiden ohella esimerkiksi sähköbusseja. Hyötynä on ilmanlaadun paranemisen ohella hiljainen ääni. Esimerkiksi varhain aamulla liikkuva lakaisukone ei enää aiheuttaisi samanlaista melua kuin nyt.

30 000 euron arvoinen palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Vuodesta 1980 jaetun palkinnon myöntävät Tekniikan Akateemiset ja Tekniska Föreningen i Finland.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomalaiskeksintö lupaa mullistaa leffateatterien äänentoiston – ääni tuntuu iholla16.5.2018 10.28
Suomalainen työkonekeksintö harppoo arkielämään – "Vähentää melua ja parantaa ilmanlaatua"6.5.2018 20.40
Suomalaisfirman keksintö voi mullistaa joukkoliikenteen – "Ei pakokaasuja, eikä haittayhdisteitä ja diesel-busseja hiljaisempi"15.4.2018 20.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat