Puheenaihe

Lapsiasiavaltuutettu puuttui koululaisten retkimaksuihin: "Lasten yhdenvertaisuus on taattava"

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ottaa kantaa peruskoululaisten retkimaksuihin tänään lähettämässään tiedotteessa.

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Tiedotteessa lapsiasiavaltuutettu kertoo saaneensa useita yhteenottoja tapauksista, joissa peruskoululaisilta on pyydetty 10-30 euron osallistumismaksua koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan. Kurttila ottaa asiaan tiukan kannan: tällaisen rahankeruun on loputtava.

Kurttilan mukaan kuntien on kunnioitettava perustulain säätämää perusopetuksen maksuttomuutta.

– Ymmärrän hyvin, että oppilaita halutaan viedä esimerkiksi retkille. Jos tähän ei kuitenkaan kunnalla ole rahaa, on parempi jättää menemättä, kirjoittaa Kurttila.

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Perusopetuksesta ei saa aiheutua oppilaalle kustannuksia. Opetus kattaa myös koulun työaikana toteuttamia ja vuosisuunnitelmaan kirjaamia retkiä, vierailuja ja muuta vastaavaa koulun ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa.

– Olemme tilanteessa, jossa jokaisen on pystyttävä käsittämään, että osalle perheistä yllättävät maksukehotukset koululta aiheuttavat paineita. Suomessa tehdyt selvitykset kertovat, että köyhistä perheistä tulevat lapset jäävät usein pois leirikouluista ja luokkaretkiltä. Toivon, että kunnat varaavat määrärahat koulun ulkopuolella tapahtuvaan toimintaan.

Lapsiasiavaltuutettu on ollut asiasta perjantaina yhteydessä Opetushallituksen johtoon.

– Jos rahankeruu vanhemmilta jatkuu, on mietittävä järeämpiä toimia kuin yleinen informaatio-ohjaus. Lakia on noudatettava ja lasten yhdenvertaisuus on taattava, toteaa Kurttila tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat