Puheenaihe

Kärsikö lapsesi vääryyttä peruskoulun arvosanoissa? Opetushallitus puuttuu nyt ongelmaan

Koulujen päättötodistusten arvosanat halutaan vertailukelpoisemmiksi. Arkistokuvassa on viidennen luokan numeroarvostelu.

Ulla Mether

Opetushallitus alkaa valmistella perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerejä eri arvosanoille. Kuntien ja koulujen arviointikäytännöissä ja periaatteissa on niin merkittäviä eroja, että Opetushallitus haluaa linjata päättöarvioinnin tarkemmin.

Myös eri tutkimuksissa on käynyt ilmi, että oppilaan päättöarvosana ja oppimistulosten arvioinneissa osoittama osaaminen voivat poiketa toisistaan jopa huomattavasti. Tarkempien kriteerien avulla pyritään lisäämään arvioinnin yhdenvertaisuutta sekä arvosanojen vertailukelpoisuutta.

Nykyisissä opetussuunnitelman perusteissa on määritelty, mitä oppilaan tulee osata, jotta hän saa päättötodistukseen arvosanan 8. Myös tämän ylittävälle ja alittavalle osaamiselle on laadittu kuvaukset. Opettajat ovat esittäneet Opetushallitukselle toiveen, että etenkin arvosanalle 5 tuli määritellä kriteerit.

Opetushallitus alkaa valmistella tarkennuksia arviointiin välittömästi. Kriteerit valmistellaan yhteistyössä kuntien ja koulujen kanssa. Kriteerien laadinnassa tehdään myös yhteistyötä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen asiantuntijoiden ja eri yliopistojen tutkijoiden kanssa. Opetushallitus on kutsunut koolle arvioinnin asiantuntijoita pyöreän pöydän keskusteluun keskiviikkona 6. kesäkuuta. Tapaamisen tarkoituksena on avata keskustelu ja muodostaa yhteinen näkemys kansallisten arviointikriteerien suuntaviivoista.

Opetushallitus haluaa saada päättöarvioinnille täsmällisemmät ja kansallisesti velvoittavat kriteerit kevääseen 2020 mennessä, jolloin päättöarviointi tehdään ensimmäisen kerran uusien perusopetuksen opetussuunnitelmien mukaan. Samalla arvioidaan, tulisiko myös toiselle ja kuudennelle luokalle laatia tarkemmat arviointikriteerit.

Joissakin kunnissa on jo laadittu paikallisia arviointikriteereitä ja työkaluja. Paikallista osaamista ja tehtyjä kriteeristöjä tullaan hyödyntämään myös kansallisten kriteerin määrittelyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat