Paikalliset

Ely-keskus: Huhtikuun tulvista on siirrytty paikoin ennätyksellisen alhaisiin vedenkorkeuksiin

Matias Helinko

Jos huhtikuu toi tullessaan tulvat, toukokuu toi kuivuuden.

Poikkeuksellisen lämpimän ja vähäsateisen toukokuun seurauksena vedenkorkeudet ovat laskeneet koko Suomessa, ja maaperä on kuivunut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kuivaksi.

Etelä-Pohjanmaan alueella vesistöjen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat alhaisia ja paikoin jopa ennätyksellisen alhaisia, Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus tiedottaa.

Esimerkiksi Lapuanjoella Kepon havaintopisteessä vedenkorkeus on puolisen metriä alle ajankohdan keskiarvon. Kyrönjoen Nikkolassa vesi on puolestaan laskenut tulvahuipusta lähes neljä metriä ja on nyt reilut 20 cm normaalia alempana. Kyrönjoen alaosalla Skatilassa nykyinen virtaama on enää alle 2 prosenttia kevään tulvatasosta.

– Osalla alueen järvistä vedenpinta on selvästikin tavanomaista matalammalla, osassa järvistä puolestaan normaalilla kesätasolla. Esimerkiksi Kuortaneenjärvellä vedenkorkeus on laskenut lähes kolme metriä huhtikuun lopun tulvanaikaisesta tasosta ja on nyt noin 15 cm säännöstelyluvan mukaista kesän tavoitetasoa alempana. Myös Alajärven ja Kätkänjärven vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla. Säännöstellyistä järvistä juoksutetaan vettä tällä hetkellä pääasiassa luvanmukaisen minimijuoksutuksen mukaisesti, Ely-keskuksesta tiedotetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat