Paikalliset

Vaarallisen kuiva jakso piti pelastuslaitoksen kiireisenä – maastopaloja tähän mennessä lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä

MAASTOPALOT Maasto on ollut pitkään vaarallisen kuiva. Touko-kesäkuun aikana on syttynyt suuri määrä maastopaloja.

Kuvituskuva.

Riitta Ketola

Maastopaloja on syttynyt Etelä-Pohjanmaalla runsaasti tänä keväänä. Viime vuonna Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella syttyi yhteensä 99 maastopaloa. Tänä vuonna kesäkuun puoliväliin mennessä maastopaloja on syttynyt jo 86.

Pelastusjohtaja Harri Setälä toteaa, että kuivuus on suoraan verrannollinen maastopalojen määrään. Touko-kesäkuussa on saatu nauttia lämpimästä ja kuivasta säästä, mutta se on nostanut myös metsäpaloindeksin korkeaksi.

–Kun indeksi on yli 5,6, niin meillä on hälytystila päällä. Silloin syttyy todella helpolla.

Toukokuussa pelastuslaitos sai sisäministeriöltä suosituskirjeen, jossa kehotettiin huomioimaan pelastuslaissa oleva mahdollisuus kieltää kaikki avotulen teko.

–Se johtui siitä, että indeksi oli niin korkealla ja tilanne luokiteltiin sellaiseksi, että on suurpalon vaara, jos maastossa syttyy, Setälä kertoo.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos kielsi avotulen teon ja Setälällä on tuntuma, että kieltoa on noudatettu hyvin.

–Kaikkia hälytyksiä se ei poistanut, mutta varmasti esti monta.

Yleensä maastopalo syttyy ihmisen toiminnan seurauksena. Joskus syypää voi olla lintu tai puu, joka törmää sähkölinjaan ja aiheuttaa kipinöitä. Vaikka maasto on ollut vaarallisen kuiva, Setälän mukaan tähän saakka on vältytty suurpaloilta. Pelastuslaitoksella on myös omat riskienhallintatoimet turvetuotannon osalta.

–Tuottajien kanssa on yhteistyössä sovittu ylimääräisistä riskienhallintatoimenpiteistä. Se on toiminut hyvin.

Pelastuslaitos on toiminut normaalimiehityksellä ja kesälomat pyörivät taustalla tavalliseen tapaan. Tarvittaessa palopaikoille hälytetään yksiköitä useilta paloasemilta, joita Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella on kolmekymmentä.

–Muutamilla asemilla päivälähtövalmius ollut heikompi kuin ollaan oletettu. Siellä pyörii myös vapaaehtoisten lomat. Ne, jotka ovat töissä, eivät pääse sieltä niin helpolla lähtemään.

Siitä huolimatta pelastuslaitos on onnistunut saamaan maastopalot kiinni eikä suurpaloja ole päässyt syntymään. Vaikeidenkin teiden takana olevia työläitä palokohteita on ollut.

Setälä peräänkuuluttaa maalaisjärjen käyttöä palovaroitusten aikana. Silloin voi sytyttää tulen valmiille, maapohjasta eristetylle nuotiopaikalle tai grillata terassilla.

–Mutta täytyy olla todella huolellinen. Jos on niin kuivaa kuin on nyt ollut, syttyminen voi johtaa välittömästi suurpaloon.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta voi tarkastaa voimassa olevat varoitukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt tuli ukkos- ja tuulivaroitus – "Kaataa puita ja aiheuttanee sähkökatkoja"18.6.2018 12.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat