Paikalliset

Molla Mills kirjoittaa viimeistä kirjaansa – "Haluaisin vaihteeksi tehdä jotain erilaista, vähän teknisempää"

VIRKKURI Suomen tunnetuimman virkkaajan seuraava kirja jää hänen viimeisekseen.

Molla Mills saa aika ajoin pyyntöjä ilmaisista virkkausohjeista. Hän miettii, että pyytäjät tuskin ymmärtävät, miten paljon työtä ja prototyyppejä yksi toimiva ohje vaatii.

Anna-Pia Ahola

Molla Mills eli Mari Leppälä viettää aikaa synnyinkaupungissaan Kurikassa. Uusi työhuone Helsingissä on remontissa ja maalatut lattiat kuivuvat hiljalleen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun hän lähti Kurikasta. Nykyään hänet tunnetaan ympäri maailman virkkausguruna, modernin virkkauksen kuningattarena.

Hän on julkaissut neljä Virkkuri-kirjaa, joita on käännetty 11 kielelle. Viides kirja on teossa, mutta se näyttää jäävän viimeiseksi.

–Viimeinen kirja on kooste, ”best of”. Kirjan kirjoittaminen on todella työläs prosessi, siihen menee kaikki aika, energia ja luovuus. Eikä siitä saa palkkaa.

Tämä on työn karu puoli, mistä Millsin mukaan ei paljoa ääneen puhuta. Hän on hakenut kirjaprojekteilleen apurahoja, mutta kertaakaan ei ole sellaista saanut. Kirjan julkaisun jälkeen rahaa tulee enemmän tai vähemmän, mutta loppupeleissä työ ei enää ole taloudellisesti kannattavaa.

Alussa oli sellaista esikoiskirjailijan uhoa, että julkaisen ainakin kymmenen kirjaa. Mutta kun, sitä tuetaan niin huonosti.

–Alussa oli sellaista esikoiskirjailijan uhoa, että julkaisen ainakin kymmenen kirjaa. Mutta kun, sitä tuetaan niin huonosti.

–Toisaalta, jos tätä tekisi vain rahan takia, olisi aika lirissä.

Käsityöt ovat olleet osa Millsin elämää lapsuudesta saakka. Hän tapasi lainata virkkauskirjoja Kurikan kirjastosta ja muistaa, kuinka päätyi aina lainaamaan samat kirjat. Niistä löytyi aina jotain uutta.

Kun hän kolmekymppisenä meni pitkän ajan jälkeen käymään Kurikan kirjastossa, sieltä löytyi yhä vain ne samat kirjat.

–Oli selkeä vaje, missä kaikki virkkauskirjat ovat?

Tämä innosti Millsin kirjoittamaan ensimmäisen kirjan, joka julkaistiin vuonna 2013. Nykyisin hän myy virkkaamiaan tuotteita ja opettaa käsityötä eri puolilla maailmaa.

Matkoillaan hän näkee, miten paljon käsityön arvostus vaihtelee. Esimerkiksi Espanjassa naiset ovat ylpeitä tekemästään. Mills sanoo, että Suomessa käsityö nähdään yhä harrastuksena.

–Täällä puhutaan, että mitäs sinä siinä värkkäät, näpräät tai nysväät. Toivoisin, että ihmiset arvostaisivat käsityötä enemmän.

Molla Mills ei aio asua Suomessa koko lopun elämäänsä. Minne hän päätyy, sitä hän ei vielä varmasti tiedä.

Luultavasti johonkin lämpimään, hän kun naurahtaa palelevansa koko ajan. Asuttuaan kaupungissa jo vuosia, hän huomaa kaipaavansa luontoa. Kotona Kurikassa se onneksi ympäröi.

–On ihanaa, että voi astella omalla pihalla varpaillaan ja vaikka alasti, Mills naurahtaa.

Viimeinen kirja, Virkkurin kuosikirja, ilmestyy syyskuussa. Loppuvuodesta Mills kiertää Etelä-Amerikassa opettamassa.

Mitäs nyt, kun kirjaprojektit eivät vie kaikkea aikaa?

–On se tavallaan pelottava ajatus. Etsin töitä, haluaisin vaihteeksi tehdä jotain erilaista, vähän teknisempää. En tiedä vielä tarkemmin, että mitä.

Molla Mills

39-vuotias ompelija, taiteiden maisteri ja käsityökirjailija.

Sanoo olevansa paljon parempi luovassa työssä kuin yrittäjänä. Laskut ja tilinpäätökset pilaavat päivän.

Välillä haaveilee, että pääsisi tekemään jotain käytännönläheistä. Vaikkapa purkamaan betoniseinää lekalla.

Lähtöisin Kurikasta, jossa viettää usein aikaa perheensä kanssa. Asuu Helsingissä.

Tunnetaan sisarustensa lasten keskuudessa paremmin nimellä Virkkis.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat