Paikalliset

Katukalastus korostaa lähivesiä: "Kalastaa voi myös samalla kuin liikkuu muutenkin kaupungilla"

KAUPUNKI Katukalastus korostaa lähivesien merkitystä harrastukselle ja samalla lajin helppoutta.

Jaakko Knaapila toimii Seinäjoen Seudun Onkijoissa. Seinäjoki-uoma on harvemmin käytetty kalapaikka, mutta katukalastustapahtuman tarkoitus onkin nostaa esiin keskustojen läheisyydessä sijaitsevia kalavesiä. Kalaa nousi tasaiseen tahtiin.

Matias Helinko

Vaikka ympäristö on vehreä, ja paikoin tuntuu siltä kuin olisi luonnon helmoissa, Kirkkokadun ja Suupohjantien välillä virtaavaa Seinäjoki-uomaa voi kuitenkin kuvata kaupunkimaiseksi ympäristöksi.

– Kyllä kalastajat ovat kertoneet, että siitä nousee särkeä, ahvenia, haukia sekä lahnaa. Voi olla, että sieltä nousee jotain yllättävääkin. Tänään se nähdään, toteaa Vapaa-ajankalastajien Juha Ojaharju.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on halunnut tuoda kalastuksen urbaaniin ympäristöön. Tarkoitus on herätellä kaupunkilaisia lähellä sijaitsevien kalavesien havaitsemiseen.

Street fishing eli suomeksi katukalastus on kalastamista kaupunkimaisessa ympäristössä, usein aivan keskustojen tuntumassa.

Ojaharju kuvaa katukalastusta matalan kynnyksen kalastukseksi, joka on helppoa ja rentoa. Harrastaminen ei vaadi erityisiä varusteita, kesämökkiä eikä edes venettä. Esimerkiksi Seinäjoella kaupunkia halkovan veden äärellä voi pysähtyä kalastamaan työmatkalla tai lounastauolla. Perheen pienemmät puolestaan voivat helposti lähteä kalavesien ääreen, kun ne ovat saavutettavissa pyörällä.

– Tunnin tai kaksi pystyy aina irrottamaan arjessaan, vaikka olisi kuinka kiire. Katukalastus voi olla esimerkiksi tauko kiireisen arjen keskellä. Vieherasia mukaan ja lähimmälle kalapaikalle, Ojaharju kuvaa katukalastuksen helppoutta.

– Ja kalastaa voi myös samalla kuin liikkuu muutenkin kaupungilla.

Katukalastuksessa tulee Ojaharjun huomioida muutamia tekijöitä, jotka erottavat sen joiltakin osin muusta luonnossa tapahtuvasta kalastuksesta.

Kaloilta puuttuvat monesti luonnolliset ympäristöt. Siksi kalastajan tulee miettiä, missä kalat lymyävät. Kalat löytyvät esimerkiksi veneiden kyljistä, laitureiden ja siltojen suojista.

– Katukalastaminen edellyttää erilaista tilanteen lukemista. Vieheellä kalastaessa heitot ovat usein myös todella pitkiä. Siksi katukalastus myös kehittää taitoja eri tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat