Puheenaihe

Vavat ja leijat hengenvaarallisia väärässä paikassa – jopa muutaman metrin etäisyys johtoon voi olla kohtalokas

Sähkölinjojen läheisyydessä kannattaa olla varovainen. Kuvituskuva.

Riitta Ketola

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että leijat, hiilikuituiset onkivavat ja purjeveneet voivat muuttua surmanloukuiksi ilmajohtojen läheisyydessä.

Pystyasennossa oleva onkivapa, leija tai purjeveneen masto osuu tarpeeksi lähelle ilmajohtoa, sähkö voi hypätä esineeseen ja aiheuttaa käyttäjälle kuolemaan johtavan sähköiskun. Sähköiskuun ei tarvita edes kosketusta: vaara on olemassa, jos esine on ilmajohdon lähellä.

Vaarallinen alue on muutaman metrin etäisyydellä ilmajohdosta, johdon jännitteestä riippuen. Ilmajohtotapaturman seuraukset ovat vakavat: uhri saa usein vaikeita palovammoja ja pahimmassa tapauksessa menehtyy.

Tukesin tiedossa on tältä kesältä yksi onnettomuus, jossa ilmajohtoon sotkeutunut leijannaru aiheutti vaaratilanteen. Onkikilpailuissa on vuosien varrella sattunut vaaratilanteita ja onnettomuuksia, kun kilpailijat ovat liikkuneet ilmajohtojen läheisyydessä paikasta toiseen etsiessään parasta onkipaikkaa. 2000-luvulla liian lähellä ilmajohtoja seilanneet purjeveneet ovat aiheuttaneet myös kaksi vaaratilannetta, kuolemaan johtaneilta onnettomuuksilta on onneksi vältytty.

Ilmajohto on verkkoyhtiöiden sähkönsiirtoon käytettävä sähköjohto, jossa on 20 kilovoltin jännite. Niitä löytyy erityisesti harvaan asutuilta alueilta. Teiden varsilta löytyvissä mustissa riippukierrekaapeleissa on pienempi, 400 voltin jännite. Ne on päällystetty, mutta niitäkään ei saa silti koskea: eriste voi olla joistakin kohdista viallinen, jolloin sähköiskun vaara on olemassa.

Tukes varoittaa myös junista. Suomessa junat kulkevat sähköllä ja junien katolla on tappava, 25 kilovoltin jännite ympäri vuorokauden. Tukesin mukaan 2010-luvulla on tapahtunut useampi kuolemaan ja vakavaan loukkaantumiseen johtanut onnettomuus, kun uhri on kiivennyt junan katolle. Rataverkon pylväisiin kiipeäminen on yhtä lailla hengenvaarallista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lapset levittäneet hedelmällisyyttä heikentävää lima-ainetta somessa – Tukesilta vakava varoitus12.6.2018 09.45
Tukes varoittaa vaarallisesta sähkölaitteesta – "Turvallisuuspuute on vakava ja harvinainen"21.2.2018 11.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat