Puheenaihe

Nenään asennettava yksinkertainen laite auttaa laihduttamaan – Myös sokerinhimo pienenee

Ylipainosta voi päästä eroon hajuaistin alentamisen avulla, kertoo tutkimus.

arkisto/ari peltonen

Israelilaisen pilottitutkimuksen mukaan nenään asennettava silikonista valmistettu laite helpottaa laihduttamista. Laite alentaa käyttäjänsä hajuaistia, mikä tutkimuksen mukaan näyttäisi auttavan painonpudotuksessa merkittävästi.

Rabin Medical Centerin tohtori Dror Dickerin tekemässä tutkimuksessa joukko vakavasti ylipainoisia ihmisiä käytti laitetta päivittäin ja muutti ruokavaliotaan niin, että he söivät päivässä 500 kaloria vähemmän kuin tavallisesti.

Tutkimuksen aikana laitteen käyttäjät pudottivat keskimäärin 7,7 prosenttia painostaan. Suolavesitippoja nenäänsä laittanut ja myös samanlaisella dieetillä ollut kontrolliryhmä pudotti vain 4,2 prosenttia painostaan.

Laitteen käyttäjien ruokatottumukset muuttuivat myös terveellisempään suuntaan: sokerin, keinotekoisten makeutusaineiden ja makeiden juomien kulutus laski selvästi kontrolliryhmään verrattuna.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ruoan tuoksulla ja hajuaistilla on merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon ihmiset syövät ja millaiset ruokatottumukset heillä on. Tutkijoiden mukaan haistamisen ja ruokahalun yhteiset mekanismit ovat niin monimutkaisia, että tutkijat ovat vasta nyt alkaneet ymmärtää niitä.

– Lisää tutkimuksia tarvitaan, jotta voimme selvittää tämän vaihtoehdon läpikotaisin ja ymmärtää, miten laite voi auttaa ylipainon ja diabeteksen hoidossa, tutkijat kertovat.

Laitetta valmistaa Israelilainen yritys NozNoz. Yritys ilmoittaa verkkosivuillaan, että laitteen toimitukset alkavat vuoden 2018 elokuussa. Laite toimii täysin ilman lääkkeitä tai muita ainesosia.

Tutkimuksesta kertoo ylipainoon keskittyneiden terveydenhuollon ammattilaisten verkkolehti Bariatric News.

Haluaisitko laihtua?

Kyllä
82% (92 ääntä)
En
18% (20 ääntä)
Ääniä yhteensä: 112

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Eikö paino putoa? Puolet suomalaisista aikuisista laihduttaa ja tekee siinä virheen 20.3.2018 09.35
Karahtiko laihdutuskuurisi taas kiville? Fiftaamisen valossa se on vain hyvä asia - näillä ohjeilla pääset alkuun8.2.2018 10.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat