Puheenaihe

Lääkärit huolestuivat: suomalaiset käyttävät lääkkeitä vastuuttomasti – kriisitilanne uhkaa

Antibioottien kulutusta kannattaisi hillitä, uskovat lääkärit.

Lu-Arkisto/Jasmin Kareinen

Suomalaisilla lääkäreillä teetettyyn kyselyyn vastanneista 74 prosenttia katsoo, että Suomessa määrätään liikaa antibiootteja. Lähes kaikki kahdestasadasta vastaajasta ovat myös kieltäytyneet antamasta lääkekuuria, vaikka potilas on sitä vaatinut.

Kyselyssä selvisi myös, että peräti 93 prosenttia lääkäreistä toivoo potilailta usein ja joskus vastuullisempaa suhtautumista lääkkeisiin.

Lääkeyhtiö Pfizerin tekemään kyselyyn vastanneet ovat sitä mieltä, että Suomessa antibiootteja käytetään vastuuttomasti. Antibioottien vastustuskyvyn kehittyminen on yksi suurimmista maailmanlaajuisista uhkista. Se voi johtaa jopa 10 miljoonaan kuolemaan vuosittain vuoteen 2050 mennessä. Suomessa tilanne on kuitenkin toistaiseksi ollut hyvä.

Lääkärit itse eivät myönnä määränneensä liikaa antibiootteja asiakkailleen. Reilu kolmannes vastaajista kertoo määränneensä antibiootteja turhaan joskus, puolet lääkäreistä harvoin. Lähes kaikki kertoivat, että olivat joskus kieltäytyneet antamasta antibioottihoitoa, vaikka potilas sitä pyysi.

– Lääkärit tunnistavat ilahduttavasti sen, että meidän tulisi Suomessa käyttää antibiootteja vähemmän. Kuten yleensä, omassa antibioottien määräämisessä ei katsota olevan suurta muutoksen tarvetta. Jos antibioottien käyttöä halutaan vähentää, tulee meidän kaikkien tarkastella omia käytäntöjämme tarkemmin, sanoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Infektioiden lisäksi yleisimmät syyt antibioottihoidon valintaan ovat vastanneiden lääkäreiden mukaan potilaan yleistila ja muut sairaudet. Myös allergiat ja muut riskitekijät vaikuttavat. Epävarman diagnoosin vuoksi antibiootteja on määrännyt vajaa kolmannes vastaajista, potilaan vaatimukseen lääkekuurista on puolestaan taipunut joka viides kyselyyn vastannut lääkäri.

Jotta turhasta antibioottien käytöstä päästäisiin eroon, lääkärit vaativat tekoja myös kollegoiltaan. 38 prosenttia vastanneista toivoisi kollegoiltaan vastuullisempaa antibioottien käyttöä usein ja yli puolet ainakin joskus.

Oletko ollut antibioottikuurilla?

Kyllä
77% (69 ääntä)
En
23% (21 ääntä)
Ääniä yhteensä: 90

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yksityiset lääkäriyritykset riemuitsevat – Poliitikot vievät sotea nyt oikeaan suuntaan19.6.2018 17.35
Sairaanhoitajille halutaan laajempi lääkkeenmääräämisoikeus – "Antaisi sote-muutokseen uusia mahdollisuuksia"25.5.2018 10.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat