Puheenaihe

Hoidatko ohimennen työasioita puhelimella? Ei ehkä kannattaisi

Puhelimella sähköpostin avaaminen on eri asia kuin sen avaaminen pöytäkoneella, varsinkin jos keskittyminen on herpaantunut.

Toni Tervo

Sähköpostin tarkistaminen pieneltä mobiililaitteen näytöltä voi olla suurempi tietoturvariski kuin työskentely toimistolla tai kannettavalla tietokoneella, ohjeistaa vakuutusyhtiö If. Esimerkiksi linkkien osoitteita on vaikeampi lukea kännykällä kuin pöytäkoneen näytöltä.

– Kännykän kautta on vaikeampi päätellä viestin todellinen lähettäjä. Kännykän näyttö ja ohjelmat antavat yleensä vähemmän yksityiskohtaista tietoa kuin työasema, eikä moni lomalla viestejä vilkuillessaan myöskään tarkista lähettäjää yhtä tarkasti kuin tekisi työpaikalla, kertoo vakuutusyhtiön kyberriskiasiantuntija Peter Granlund.

Nettirikolliset ja tietojen kalastelijat ovat myös tietoisia tästä. Vilkkainta lomakautta hyödynnetään, sillä moni ei malta luopua työsähköpostin selailusta lomallakaan.

Granlundin mukaan erityisesti liitetiedostot ja väärennetyt linkit ovat turvallisuusriskejä. Tiedosto voi sisältää vahingollisen koodin ja linkki puolestaan voi olla esimerkiksi väärennetty verkkosivun osoite, jonka klikkaamisella on haitallisia seurauksia.

Tällä hetkellä puhelimen sähköpostiin murtautumalla voi tehdä melko vähän vahinkoa, mutta tilanne on muuttumassa.

– Haitalliset ohjelmakoodit ovat tosin lisääntyneet myös puhelimissa, kun näitä käytetään aiempaa useampiin ja arkaluontoisempiin tehtäviin. Huijausviestien riskit ovat kuitenkin suurempia, jos ne lähetetään yrityksen sisäisessä verkossa eteenpäin jollekin, joka käsittelee sähköpostia työasemalla, Granlund sanoo.

Granlund muistuttaa, että vaikka viesti tulisi kollegan sähköpostista, se voi silti sisältää haitallisia linkkejä tai liitetiedostoja.

4+1 kesävinkkiä epäilyttävän sähköpostin tunnistamiseen

1. Suhtaudu varauksella sähköposteihin, joiden kieli on huonoa tai joissa mainitut tiedot esimerkiksi yrityksesi asiakassuhteesta lähettäjän kanssa ovat hataria.

2. Hälytysmerkki on, jos sähköpostissa yritetään painostaa sinua hyvin lyhyillä määräajoilla.

3. Puuttuvatko sähköpostista lähettäjän yhteystiedot, kuten osoite ja puhelinnumero? Jos sinua epäilyttää, etsi yhteystiedot netistä itse ja ota yhteys viestin lähettäneeseen yritykseen varmistaaksesi, onko sähköposti aito vai ei.

4. Suhtaudu varauksella epätavallisiin verkko-osoitteisiin, jotka sopivat huonosti yhteen sen kanssa, mikä osoitteen loogisesti kuuluisi olla.

+1 Vaikka todennäköisyys saada haitallinen koodi kännykkään on pienempi kuin sen saaminen työasemaan tai kannettavaan tietokoneeseen, kannattaa silti huolehtia tietoturvapäivitysten asentamisesta puhelimeen.

Lähde: If

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kerrostalojen ovikoodilukoissa on tietoturvariski – USU: Taloyhtiöissä ollut haluja laittomiin "salapoliisileikkeihin"3.5.2018 09.58
Suomalaistenkin suosima lippuverkkokauppa joutui tietomurron kohteeksi – Vaihda salasana heti28.6.2018 10.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat