Puheenaihe

Norwegianin matkustajakone ajoi kiireessä ulos kiitoradalta Helsinki-Vantaalla – Onnettomuuden syyt julkistettiin

Lentoliikenteen aikataulut voivat olla liian tiukat, uskoo Onnettomuuskeskus.

Arkisto/Sauvo Jylhä

Vuoden 2017 heinäkuussa tapahtuneen Boeing 737 -matkustajakoneen kiitoradalta ulos ajautumisen tutkinta on valmistunut.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Norwegian-lentoyhtiön kone aloitti jarruttamisen liian myöhään. Lisäksi märän kiitotien ja ilmajarrujen puuttumisen vaikutusta jarrutusmatkaan ei ennakoitu. Vaaratilanteeseen vaikutti myös lentäjien pyrkimys saada aikataulu kurottua umpeen ja jouduttaa kiitotien vapautumista.

Onnettomuudessa ei loukkaantunut ihmisiä, mutta lentokoneeseen ja kiitotien päätyvalaisimiin tuli vaurioita. Koneessa oli kuuden hengen miehistö ja 168 matkustajaa.

Kone oli lähtenyt Tukholmasta Helsinkiin 53 minuuttia myöhässä ja oli ollut myöhässä jo sitä edeltävällä lennolla Helsingistä Tukholmaan.

Koneiden kääntöajat lentokentillä ovat lyhyitä. Lyhyessä ajassa matkustajat vaihtuvat ja lentokone muun muassa tankataan, lastataan ja siivotaan. Yhdenkin asian viivästyminen johtaa helposti myöhästymiseen.

Onnettomuustutkintakeskus kertoo lentäjien yrittävän vähentää myöhästymisiä kovan paineen alaisena. Tämä on turvallisuuden kanssa ristiriidassa.

Ulosajoon vaikuttivat myös puutteet kommunikaatiossa lentokoneen ohjaamossa, eivätkä lentäjät olleet riittävästi tilanteen tasalla. Onnettomuustutkintakeskus suositteleekin, että Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA selvittää, miten ohjaamoyhteistyön koulutusta voidaan parantaa maassa operoinnin osalta.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus suosittelee EASA:a selvittämään, ovatko tämänhetkiset lentoliikenteen aikataulut realistisia ja miten tiukat aikataulut vaikuttavat lentoliikenteen turvallisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uhkaava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla juhannusyönä – 17 pelastusyksikköä paikalla23.6.2018 10.48

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat