Puheenaihe

Kelalta tärkeä muistutus opiskelijoille – näissä hakemuksissa ei kannata viivytellä

Kuvituskuva

Lotta Åberg (Arkistokuva)

Uusia opintoja aloittavan opiskelijan kannattaa hakea opintotukea ja yleistä asumistukea ajoissa.

Uusi opiskelija voi hakea opintotukea, kun hän on varmistanut opiskelupaikkansa. Opintotukea voi saada aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Opintotuki kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

Valtaosa opiskelijoista ei ole opintotuen asumislisän, vaan yleisen asumistuen piirissä.

Opiskelijan kannattaa myös hakea yleistä asumistukea heti, kun hänellä on vuokrasopimus ja hän tietää syksyn tulonsa, asumismenonsa ja muut asumisensa olosuhteet. Opintotukea ja asumistukea haetaan erillisillä hakemuksilla.

Itsenäisesti vuokra-asuntoon muuttavat alle 18-vuotiaat opiskelijat voivat hakea asumistukea sen jälkeen, kun he ovat saaneet päätöksen opintotuesta.

Asumistuki voidaan myöntää 1.8. alkaen, jos vuokrasopimus on voimassa elokuun 1. päivästä alkaen ja asuntoon on muutettu elokuun aikana. Tällöin hakemuksen tulee olla Kelassa syyskuun loppuun mennessä.

Hakemukseen pitää liittää vuokrasopimus. Vuokrasopimus tarvitaan myös silloin, kun hakija asuu opiskelija-asunnossa. Vuokrasopimusta ei tarvitse toimittaa, jos kela saa vuokrasopimustiedot vuokranantajalta sähköisesti.

Kelan sivuilta löytyvillä laskureille opiskelija voi arvioida, mitä tukea hän voi saada ja kuinka paljon. Sekä opinto- että asumistukihakemuksen voi tehdä sähköisesti Kelan asiointipalvelussa. Myös liitteet voi lähettää verkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helpotusta vähävaraisille lukiolaisille: yksi opintotukikuukausi lisää ja tukea oppimateriaalien hankintaan13.4.2018 14.52
Kysely: Opintotuki sidottava tiukemmin opinnoissa etenemiseen, pääsykokeista ei saa luopua29.10.2017 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat