Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle poikkeuslupa kymmenen karhun metsästämiseen

Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueelle poikkeusluvat yhteensä kymmenen karhun metsästämiseen.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut Pohjanmaan alueen karhukannaksi ennen metsästyskautta 100-120 vuotta vanhempaa karhua ennen metsästyskautta 2018-2019.

Ari Väisänen/arkisto

Lupa-alueittain määrä jakautuu siten, että Etelä-Pohjanmaalla Alajärven, Alavuden–Töysän, Kuortaneen, Lehtimäen–Soinin ja Ähtärin riistanhoitoyhdistykset käsittävällä yhteisluvalla voidaan metsästää kaksi karhua ja Lappajärven-Vimpelin alueelta yhden karhun.

Keski-Pohjanmaan alueella Halsuan, Kaustisen, Kälviän-Ullavan, Perhon ja Vetelin yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kolme karhua sekä Himangan, Kannuksen, Lohtajan ja Toholammin yhteislupa-alueelta ja Lestijärven ja Reisjärven yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kummastakin kaksi karhua.

Suomen riistakeskuksen Pohjanmaan toimialueella lupamäärä pysyi samana edelliseen metsästyskauteen verrattuna.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan on saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä alkavana metsästysvuonna koko maassa 355 yksilöä.

Suomen riistakeskus Pohjanmaan toiminta-alue kuuluu Suomen karhukannan hoitosuunnitelman mukaan kehittyvän karhukannan hoitoalueeseen. Tavoitteena on ollut karhukannan lisääntyminen, levittäytyminen ja uusien elinpiirien muodostuminen.

Poikkeusluvat karhun metsästykseen riistakeskus on myöntänyt karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden ja riistantutkimuksen karhukannasta tekemän arvion perusteella. Kannanhoitoalueiden sisällä poikkeusluvat on kohdennettu Suomen riistakeskuksen sisäisen harkinnan perusteella alueille, joilla karhukanta on tihein tai ongelmia on esiintynyt erityisen paljon.

Suurin painoarvo harkinnassa on ollut pentuehavainnoilla, jotka kuvaavat karhukannan kehityksen vaihetta ja ovat perusteena riistantutkimuksen kanta-arviolle. Pohjanmaan alueella lupia on kohdennettu myös metsäpeuran vasomisalueille.

Petoyhdyshenkilöiden tarkastamien havaintojen perusteella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on arvioinut Pohjanmaan alueen karhukannaksi ennen metsästyskautta 100-120 vuotta vanhempaa karhua ennen metsästyskautta 2018-2019. Arvioitu pentutuotto vuonna 2017 oli samaisella alueella 20 yksilöä.

Karhun metsästysaika alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat