Puheenaihe

Yrittäjiltä malli koulupolun tukemiseen: Toiselta asteelta kompastuva saisi palata perusopetukseen

Kaikki eivät selviä toisen asteen opinnoista. Tällaisille oppilaille olisi Suomen Yrittäjien mielestä tarjottava mahdollisuus palata peruskouluun.

Kim Rasmusson

Suomen Yrittäjät ehdottaa uutta mallia, joka tukee oppilaan koulupolkua esi- ja perusopetuksessa ja pitää mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat hankalia.

Yrittäjäjärjestön oppivalmiusmalli ottaisi kopin opinnoissaan ylitsepääsemättömiä haasteita kohtaavista nuorista, ei koko ikäluokasta.

Mallissa toisen asteen opintonsa keskeyttävä tai keskeyttämisuhassa oleva alle 18-vuotias opiskelija siirtyisi takaisin joustavan perusopetuksen piiriin jatkavana oppivelvollisena.

Opintojen keskeytyminen olisi merkki siitä, ettei nuori ole saavuttanut perusopetuksen tavoitetta.

Yrittäjäjärjestö perustelee ehdotustaan sillä, että koulutus on tärkeää nuorten itsensä vuoksi, mutta sillä on merkitystä myös yrittäjille ja yrityksille: Pula ammattitaitoisesta työvoimasta haittaa jo järjestön mukaan yritysten menestystä ja kasvua.

Järjestön mallin olisi määrä vahvistaa opiskelijan osaamista ja elämänvalmiuksia. Keinoina ovat yksilölliset oppimisympäristöt ja kohdennettu tuki.

– Perusopetuksen tavoitteet ovat jatkossakin kaikille yhtäläiset, mutta yksilön on voitava rakentaa osaamistaan huomattavasti omatahtisemmin, sanoo Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä.

– Oppilasta on ohjattava perusopetuksesta kohti toisen asteen opintoja yksilölliset vahvuudet ja erityiset tarpeet huomioiden.

Joustavan perusopetuksen mallista olisi ehdotuksen mukaan tehtävä normaali käytäntö etenkin yläkouluvaiheessa.

– Perusopetuksen järjestäjä olisi velvoitettava huolehtimaan siitä, että nuori ohjataan jatko-opintoihin vasta, kun hänellä on siihen riittävät tiedolliset, taidolliset ja muut edellytykset, sanoo johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä.

Osalla päättötodistuksen saaneista ei näitä valmiuksia ole.

Järjestö katsoo, että toisen asteen koulutuksen ei tulisi jatkossakaan kuulua oppivelvollisuuden piiriin.

Näin resurssit voitaisiin järjestön mukaan kohdentaa perusopetuksen joustavoittamiseen sekä toisen asteen opinnoissa haasteita kokevien auttamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jo yli 25 000 ammattikoululaista tarvitsee erityisopetusta12.6.2018 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat