Paikalliset

Seinäjokelaiset saivat yhteisen jääkaapin – "Tuo tullessas, vie mennessäs"

SEINÄJOKI Kaupunkiin avattiin tiettävästi Suomen toinen kaikille yhteinen jääkaappi. Ruokaa saa viedä ja ottaa.

Essi Ilola ja Maiju Koivusalo ovat innoissaan. Jo ensimmäisenä päivänä yhteinen jääkaappi tuli käyttöön: tavaraa tuotiin ja vietiin.

Anna-Pia Ahola

Seinäjoelle on avattu Yhteinen jääkaappi, joka toimii matalan kynnyksen ruoka-apuna.

Jääkaappi ja kuivaruokahylly ovat kaikkien käytettävissä, eli ruokaa saa viedä ja ottaa. Kyseessä on Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Essi Ilolan ja Maiju Koivusalon opinnäytetyö.

Ideana on vähentää hävikkiruokaa ja tarjota poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta matalan kynnyksen ruoka-apua sekä lisätä osallisuutta.

–Kuka tahansa voi ottaa ruokaa mukaansa, ei tarvitse olla vähävarainen. Kukaan ei katso, tuotko vai otatko ruokaa, sanoo Ilola.

Jääkaappi avattiin käyttöön perjantaina Kaks’Köttö työpajan tiloissa. Ilolan ja Koivusalon yllätykseksi jääkaappi oli aamulla jo täynnä makkarapaketteja.

He kertovat, että ihmiset ovat ottaneet projektin hyvin vastaan. Jo ensimmäisenä päivänä Yhteinen jääkaappi toimi: makkarapaketit hupenivat pikkuhiljaa.

Samalla kun jutustelemme Ilolan ja Koivusalon kanssa, nainen saapuu paikalle iso kassi kuivaruokaa mukanaan.

Hän kertoo tekevänsä hyväntekeväisyyttä salassa, joten ei halua kuvaansa tai nimeään lehteen. Hän täyttää kuivaruokahyllyjä.

–Muun muassa tällaisten ihmisten takia tämä tuotiin, on niin monia hyväntahtoisia ihmisiä, Koivusalo iloitsee.

Jääkaapin makkarat tulevat puheeksi ja kuivaruokaa tuonut nainen innostuu. Makkaralle on tarvetta.

–Juuri näin, kun tuot niin vie jotain mukanasi, jos sattuu itselle löytymään jotain, Koivusalo sanoo.

Käyttäjiltä Koivusalo ja Ilola toivovat vastuullisuutta. Yhteiseen jääkaappiin ei toivota tuotavan pilaantunutta ruokaa.

–Ei mitään sellaista, mitä et itse söisi, Ilola toteaa.

Ruuan ottajien kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, ettei mukaan tartu vanhentunutta tavaraa. Ilola ja Koivusalo käyvät siivoamassa hyllyt vähintään kerran viikossa, mutta muutoin Yhteinen jääkaappi on valvomatta kaikkien käytettävissä.

Projekti jatkuu ainakin toukokuun 2019 loppuun saakka. Silloin Ilola ja Koivusalo valmistuvat, joten he toivovat projektille jatkajaa.

Idea perustuu espanjalaiseen solidaarisuusjääkaappiin (Nevera Solidaria). Tiettävästi Seinäjoen Yhteinen on toinen laatuaan Suomessa. Kotkaan avattiin ensimmäinen, nimeltään Hävikkiruokakaappi.

Yhteinen jääkaappi -projektissa yhteistyökumppaneina ovat Yhteinen keittiö -hanke ja Kaks’Kättä työpaja, jonka tiloissa jääkaappi sijaitsee.

–Tuo tullessas, vie mennessäs, Ilola päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat