Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Henkilötakaus on vuokrakohteissa Seinäjoella yleinen käytäntö

ASUMINEN Seinäjoella on yleistä yhdistää kuukauden vuokratakuu ja kahden kuukauden henkilötakaus.

Päivi Tuovinen / arkistokuva

Yksityisillä asuntovuokrausmarkkinoilla on viime aikoina yleistynyt niin sanottu henkilötakaus, uutisoi Helsingin Sanomat viime viikolla.

Henkilötakauksella vuokranantajat haluavat varmistaa saatavansa niissä tapauksissa, joissa vuokra jää syystä tai toisesta maksamatta tai asunnolle on aiheutunut vahinkoa. Tällöin rahallisesti vastuussa on vuokran takaajaksi sitoutunut ulkopuolinen henkilö.

Pääkaupunkiseudulla huolta on herättänyt se, että takaussitoumuksessa ei tunneta korvattavan summan ylärajaa. Lain mukaan normaali vuokravakuus voi sen sijaan vastata enimmillään kolmen kuukauden vuokraa.

Helsingin Sanomien haastattelema Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski vahvistaa takaussitoumusten yleistyneen.

– Nuorten vuokralaisten vanhemmat kysyvät näistä meiltä aika usein. Jos on todella nuoresta henkilöstä kyse, jolla ei ole rahaa takuuvuokraan tai luottotiedot ovat menneet, se voikin olla tarpeen. Muuten vähän ihmettelen intoa takaussitoumuksiin, Lohikoski toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lohikoski kehottaa samassa haastattelussa suhtautumaan takaussitoumuksiin varauksella. Etenkin hän kehottaa välttämään allekirjoittamasta rajattomia takauksia; sopimuksia, joissa ei ole erikseen sovittu, minkälaista summaa tai määrää takaussopimuksessa haetaan.

Seinäjoella vuokra-asuntoja välittävillä toimistoilla henkilötakaus on ollut käytössä pitkään.

Lakeuden Vuokravälityksen Vuokravälittäjä Leena Rasku toteaa, että henkilötakaus ei ole Seinäjoen seudulla uusi ilmiö. 20 vuotta alalla toimineena hän muistaa, kuinka alalla jo tuolloin Etelä-Pohjanmaan alueella oli tavallista tehdä henkilötakauksia.

Tilanne on ”maalaiskaupungissa” edelleen muutoinkin hyvin erilainen kuin pääkaupunkiseudulla. ”Pohjanmaalla on totuttu luottamaan ihmisen sanaan”, ja usein sukulaisten takaus on vuokranantajalle osoitus siitä, että vuokralaiseen luotetaan.

Seinäjoen välitystoimistoissa yleinen käytäntö on yhden kuukauden vuokravakuus pankkitalletuksena sekä 1–2 henkilön omavelkainen takaus kahden kuukauden vuokran osalta.

– Täällä se on todettu ihan hyväksi käytännöksi, Rasku toteaa.

Vastaava käytäntö on pääsääntönä myös Seinäjoen Kotijoukkueella kaikissa neuvoteltavissa kohteissa.

– Tämä käytäntö on ollut käytössä vuosia. Tähän päädytty, jotta ei tarvitsisi laittaa esimerkiksi 3 kuukauden rahaa vakuudeksi, Kotijoukkueen Emma Lätäkönmäki kertoo.

Tästä tyypillinen esimerkki on nuori, joka muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Tällöin vuokralaisen ei tarvitse sitoa säästöjään kiinni vuokratakuuseen.

Pääsäännöstä on kuitenkin neuvotteluvaraa tapauskohtaisesti. Henkilötakauksen voi korvata esimerkiksi tallettamalla enemmän kuin yhden kuukauden rahavakuuden.

– Aikuisemmat asiakkaat laittavat joskus mieluummin enemmän rahaa kuin pyytävät ketään henkilötakaajaksi, Lätäkömäki jatkaa.

Kätkänahon vuokravälityksen Tarja Peltoniemi kertoo vastaavasti, että vuokranantajasta riippuen erilaisia malleja voidaan soveltaa. Opiskelijoilla suurimmalla osalla on henkilötakaus, aikuiseen ikään ehtineet maksavat mieluummin itse useammankin kuukauden vuokratakuun kuin pyytävät henkilötakauksia.

Henkilötakaus on kuitenkin rajattu kolmeen kuukauteen. Rasku uskoo, että tätä pidempiä tai rajattomia takauksia Etelä-Pohjanmaan alueella ei tulla tekemään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat