Puheenaihe

Lukio-opiskelijoilta aiotaan leikata yli 160 euroa – "Todella suuri uhka koulutukselle"

Lukio-opiskelijaa kohti käytetään ensi vuonna alle 6000 euroa, jos valtiovarainministeriön talousarvioesitys toteutuu sellaisenaan.

Arkisto/Ella Kajaste

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä lukio-opiskelijoiden keskimääräinen rahoitus ensi vuodelle pienenee 6 070,92 eurosta 5 906,15 euroon. Suomen Lukiolaisten Liitto on mahdollisesta 164,77 euron leikkauksesta näreissään.

– Lukion rahoituksessa mennään jo nyt aivan kipurajoilla. Laskeva yksikköhinta edellyttää joko uusia säästöjä tai kuntien rahoituksen kasvattamista. On erittäin epätodennäköistä, että jälkimmäiseen pystyttäisiin kaikkialla – tämä on todella suuri uhka tasalaatuiselle lukiokoulutuksellemme, SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro sanoo.

Liiton mukaan leikkaus tulisi erityisen huonoon aikaan, sillä ensi vuonna astuu voimaan uusi lukiolaki, joka tiivistää lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä ja mahdollistaa oppiainerajojen ylittämisen opintokokonaisuuksissa. Tämä vaatii myös resursseja suunnitteluun ja toteutukseen.

Rahoituksen laskeminen johtuu lukion rahoitusjärjestelmästä. Rahoitus määräytyy kolmen vuoden takaisten toteutuneiden kustannusten perusteella. Kun viime hallituskaudella lukiokoulutukseen kohdistettiin mittavat leikkaukset, koulutuksen järjestäjät joutuivat sopeuttamaan toimintaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lukiolaiset vaativat helpotusta: Kello 8 alkavat aamut liian varhaisia – "Opiskelu on liian kuormittavaa"9.8.2018 12.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat