Puheenaihe

Kyselyn karu tulos: Koirien julmasta kohtelusta aiempaa enemmän ilmoituksia – "Koira näyttää vain unohtuvan"

Koirien huonosta kohtelusta ilmoitetaan entistä useammin. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoisten eläinsuojeluneuvojien mukaan lemmikkieläimiä koskevien ilmoitusten määrä on kasvanut selvästi edellisen kolmen vuoden aikana. Suurin osa ilmoituksista koskee koiria ja kissoja.

SEY:n mukaan lemmikkieläimiä koskevat tapaukset ovat myös muuttuneet vakavammiksi. Puolet neuvojista kokee, että väkivaltatapauksien määrä on kasvanut. Tapaukset liittyvät erityisesti koiriin ja niiden kovaan koulutukseen ja kurissa pitämiseen.

– Osa lisääntyneistä ilmoituksista selittyy sillä, että lemmikkieläimiin kohdistuvista julmuuksista ilmoitetaan nykyään helpommin kuin aikaisemmin. Käsitykset eläimistä ja eläinten hyväksyttävästä kohtelusta ovat muuttuneet kovasti viime vuosikymmeninä, ja esimerkiksi aikaisemmin koiria oli tapana kouluttaa paljon kovakouraisemmin kuin nykyisin, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Koirat joutuvat kärsimään myös vähemmän väkivaltaisesti. Suuria ongelmia ovat myös koiranomistajien päihteiden käyttö sekä vähävaraisuus, jolloin koiran hoitoa joudutaan laiminlyömään.

– Koira näyttää vain unohtuvan. Se jätetään yksin pihan perälle surkeisiin olosuhteisiin tai asunnon nurkkaan, pahimmissa tapauksissa parvekkeelle tai kiinni patteriin, ilman seuraa ja mielekästä tekemistä. Koiraa ei jakseta ulkoiluttaa eikä sille järjestetä mitään virikkeitä. Omistaja saattaa myös lähteä muutaman päivän reissuun ja jättää koiran oman onnensa nojaan. On selvää, että tästä seuraa haukkumista ja muita käytösongelmia, Pulli kertoo.

Kissojen kärsimykseen suurimpana syynä on, että omistajat laskevat leikkauttamattomat kissansa kulkemaan vapaana, jolloin ne pääsevät lisääntymään luontoon. Kissojen kontrolloimaton lisääntyminen mainittiin lähes jokaisen eläinsuojeluneuvojan vastauksessa.

– Sairaat, villiintyneet ja sisäsiittoiset kissat, joita kukaan ei hoida eikä halua omakseen, on räikeä eläinsuojeluongelma, joka johtuu suurelta osin tietämättömyydestä ja piittaamattomuudesta. Se työllistää käytännössä jokaista vapaaehtoista toimijaamme ja aiheuttaa kärsimystä ja kuolemaa vuosittain vähintään tuhansille kissoille. Ongelmaan on ratkaisuja, mutta käytännössä jälkien korjaaminen on jätetty vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden hoidettavaksi, Pulli kertoo.

SEY:n kyselyyn vastasi 50 eläinsuojeluneuvojaa ympäri Suomen. Kysely toteutettiin elokuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat