Puheenaihe

"Reikä televisiossa" paljastuikin paperinpalaksi – näin uskomattomilla tarinoilla suomalaiset tehtailevat vakuutuspetoksia

kuvituskuva.

Sirpa Repo

Vakuutuspetokset ovat yllättävän yleisiä myös Suomessa. Miljoonaluokan petoksia tapahtuu harvoin, mutta pienistäkin puroista kasvaa suuria virtoja: Finanssiala ry:n mukaan viime vuonna vakuutuspetoksia paljastui 30 miljoonan euron arvosta.

Suurin osa petoksista liittyy ajoneuvo- ja omaisuusvahinkoihin. Vakuutuskorvauksia tavoitellaan muun muassa uskottavuuden rajoja rikkovilla tarinoilla, liioittelemalla vahingon määrää sekä lavastamalla vahinkoja.

Osa petoksen yrittäjistä jää kiinni. Pop Vakuutuksen vakuutustutkija Paavo Niemelä on päässyt uransa aikana todistamaan mitä erikoisempia yrityksiä kyniä rahaa yhtiöltä tekaistujen vahinkojen varjolla.

Yksi tyypillisimmistä huijauksista on tarina onnettomuudesta, jota ei koskaan tapahtunutkaan.

Niemelä muistaa tapauksen, jossa asiakas haki kotivakuutuksesta korvausta rikkoutuneesta puhelimestaan.

Asiakkaan mukaan hänen Samsung Galaxy -puhelimensa oli jäänyt hissinoven väliin ja vääntynyt pahasti. Vakuutusyhtiön korvauspalvelu pyysi asiakkaalta kuvan vahingoittuneesta puhelimesta. Asiakas toimittikin "todistusaineiston" auliisti.

Huijaus paljastui helpohkosti, sillä kuvassa komeili Samsungin sijaan Applen iPhone. Tarkemmassa selvityksessä selvisi, että asiakkaan toimittama kuva löytyy ensimmäisten joukossa Googlen kuvahaulla, kun hakusanana käyttää vääntynyttä Samsung-puhelinta.

– Mitään puhelinta ei ollut koskaan hajonnutkaan. Osa epärehellisistä asiakkaista ei välttämättä viitsi kehittää edes kunnollista tarinaa, vaan he ovat valmiita kokeilemaan, onnistuisiko huijaus. Tyypillisesti tällaiset petosyritykset selviävät aika helposti, Niemelä toteaa.

Osa huijareista menee lavastamisessa vieläkin pidemmälle. Niemelä kertoo, että eräs asiakas ilmoitti osuneensa siivotessaan mopinvarrella uutuuttaan kiiltävään 55-tuumaiseen taulutelevisioonsa.

Televisio halkesi nurkasta niin, että siihen jäi halkeamisen jälkeen näkymään vain "valkoinen televisiopaneelin tausta".

Tälläkin kertaa asiakkaan toimittamassa kuvatodisteessa totuus oli tarinaa ihmeellisempi: korvausneuvojat huomasivat, että television nurkasta paljastanut televisiopaneelin tausta olikin todellisuudessa asiakkaan television nurkkaan liimaama valkoinen pala tavallista kopiopaperia.

– Kyseinen esimerkki osoittaa, että ihmiset kokeilevat, kuinka hereillä vakuutusyhtiöt ovat. Verrattain pienenä yhtiönä pystymme tarttumaan jo pieniin yksityiskohtiin ja poikkeamiin ja saamaan ison osan vakuutuspetosten yrityksistä kiinni, Niemelä kertoo.

Omaisuuspuolella vakuutuspetokset liittyvät usein matkavakuutuksiin.

– Ulkomailla tuntuu häviävän kaikenlaista; siellä katoaa matkalaukkuja ja laukun arvokasta sisältöä Bossin pukuineen. Näitä tehdään myös sarjana. Samoilta ihmisiltä voi tulla korvaushakemuksia eri matkalaukuista useampaan yhtiöön, Niemelä selvittää.

Esimerkkinä hän kertoo matkavakuutuspetoksia sarjana tehtailleesta asiakkaasta, joka oli saanut korvauksia kadonneista matkatavaroistaan jo kahdesta vakuutusyhtiöstä.

Niemelän mukaan Pop Vakuutuksella kiinnitettiin huomiota siihen, ettei kadonneesta matkalaukusta normaalisti myönnetä korvauksia. Tämä jälkeen asiakkaan tarina muuttui, ja laukku olikin varastettu.

– Vakuutus ei valitettavasti korvaa sitä, jos matkalaukun hukkaa itse. Oman haasteensa meille tuo se, että matkavakuutusvahinkojen ilmoittaminen on nykyään hyvinkin helppoa, kun kaikki hoituu sähköisesti netissä. Korvausten hakemisen helppous on kuitenkin tiedossa ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin on varauduttu, Niemelä vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat