Paikalliset

Toimintaterapiapalveluiden tarjonnassa suuria alueellisia eroja – nyt koulutusta tarjotaan Seinäjoella

Toimintaterapian opinnot alkavat Seinäjoella SeAMKin ja JAMKin yhteistyönä. Koulutuksella vastataan alueelliseen tarpeeseen.

Anna-Pia Ahola

Seinäjoen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut tarjoavat Seinäjoella uudenlaisen toimintaterapeutin tutkintoon tähtäävän opiskelumahdollisuuden.

Tällä hetkellä maakunnassa parhaiten toimintaterapiapalveluita saavat lapset. Selkeää tarvetta on kuitenkin myös nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden keskuudessa, joilla on esimerkiksi neurologisia tai mielenterveysongelmia. Toimintaterapiapalveluiden tarjonnassa on suuria alueellisia eroja, eikä tasapuolisuus ja yhdenvertaisuus näin ollen palveluiden tarjonnassa toteudu.

Vuoden 2017-2018 aikana tehdyt alueelliset kyselyt ja selvitykset ovat osoittaneet, että Etelä-Pohjanmaalla ei ole tarpeeseen nähden riittävästi toimintaterapeutteja. Verrattuna muuhun maahan työssä olevien toimintaterapeuttien määrä on Etelä-Pohjanmaalla keskiarvon alapuolella.

Nyt aloitettavaa alueellisiin tarpeisiin vastaavaa koulutusta on suunniteltu heille, joilla on jo sosiaali- ja terveysalan aiempi tutkinto ja opiskelijan työuran näkökulmasta on perusteet laajentaa osaamista kohti toimintaterapeutin AMK-tutkintoa. Koulutus on suunniteltu ensisijaisesti alan töissä oleville henkilöille, jolloin he voivat opinnollistaa omia opintojaan. Työn opinnollistaminen tarkoittaa osaamisen kehittämistä osittain työtä tehden työelämässä toimivan mentorin ja opettajan tukemana.

Toimintaterapian opinnoissa keskitytään eri-ikäisten asiakkaiden toimintakyvyn arviointiin ja tukemiseen, toiminnan analysointiin ja uusien keinojen löytämiseen toiminnan mahdollistamiseksi. Osaamisella pyritään vastaamaan sosiaali- ja terveysalan muuttuviin osaamistarpeisiin. Kontaktiopiskelujaksot (2–5 päivää kuukaudessa) toteutetaan pääosin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Lisäksi kontaktijaksoja on JAMKissa, Jyväskylässä (kaksi kertaa vuodessa). Kontaktipäivien lisäksi omaehtoista opiskelua on säännöllisesti viikoittain koko opintojen ajan.

Koulutuksen ensimmäinen osio toteutetaan JAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opintoina, joihin haetaan lokakuussa 2018. Näiden opintojen jälkeen opiskelija voi hakea varsinaiseksi opiskelijaksi toimintaterapeutin tutkinto-ohjelmaan. Koulutuksen ensimmäinen osio käynnistyy tammikuussa 2019 SeAMKissa yhdessä opiskelijoiden ja työelämän mentoreiden kanssa. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa yhdistyvät verkkotyöskentely, itsenäinen opiskelu sekä ryhmätyöskentely ja käytännössä oppiminen. Tavoitteena on saavuttaa toimintaterapeutin tutkinto vuoden 2021 loppuun mennessä.

Ammattikorkeakoulujen lisäksi koulutuksen suunnitteluun on osallistunut edustajia alueen organisaatioista, joissa on tunnistettu toimintaterapeuttien lisätarve.

Koulutuksesta avoin infotilaisuus 2.10.2018 kello 17 alkaen Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kampustalossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat