Paikalliset

Lämpökeskus tekee tilaa kaupalle Seinäjoen Kasperissa

KAUPUNKI Kasperinviidan ja Tapiolantien kulmasta puretaan Seinäjoen Energian lämpökeskus. Tontti yhdistetään kaavoituksessa Tapiolantien ja Kivistöntien risteykseen suunnitteilla olevaan liikerakentamisen alueeseen. Kesko haluaa rakentaa Kasperiin uuden Supermarketin.

Kesko on tehnyt Seinäjoen kaupungin kanssa aiesopimuksen asemakaavamuutoksen käynnistämisestä kuvassa näkyvälle alueelle. Etualalla sijaitseva Seinäjoen Energian lämpökeskus puretaan tarpeettomana.

Matias Helinko

Seinäjoen Energia Oy on hakenut elokuun lopussa purkulupaa Kasperissa sijaitsevan ja käytöstä poistetun lämpökeskuksensa purkamiseen.

Kasperinviidan ja Tapiolantien kulmassa sijaitseva öljykäyttöinen lämpökeskus on ollut käytössä aina 1970-luvulta alkaen. Purettavan rakennuksen kunto on tyydyttävä, mutta sen käyttö on jäänyt vähäiseksi.

Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä kertoo, että nyt purettava lämpökeskus on vanha laitos, jota ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana juurikaan käytetty.

– Sen rooli on ollut varalaitos, joka turvaa Kasperin aluetta poikkeustilanteissa. Laitoksesta saatava kaukolämpöteho on pieni, noin 4MW. Teho vastaa samaa määrää, mitä kaukolämpöverkon tehontarve kasvaa puolessa vuodessa uusien asiakkaiden liittämisen myötä, Hätila kertoo.

Hätilan mukaan keskuksen saneeraaminen ei olisi ollut taloudellisesti järkevä vaihtoehto.

– Laitoksen saneeraaminen nykyaikaiselle tasolle olisi ollut iso investointi, ja nämä resurssit päätettiin kohdentaa muille tuotantotonteille. Kaukolämmön tuotantoon on Seinäjoella neljä hyvää, isojen runkolinjojen varrella olevaa tuotantopistettä: Sevo, Kapernaumi, Hanneksenrinne ja Puhdistamonkatu. Kasperin lämpökeskus on jäänyt siten tarpeettomaksi.

Hätilä kertoo, Seinäjoen Energialla on tavoite korvata huipputehona ollut öljykapasiteetti uusiutuvalla pelletillä tulevaisuudessa. Kasperin lämpökeskuksen purkaminen on osa tätä suunnitelmaa.

– Kasperin alueen lämmityksen turvaamiseksi erikoistilanteissa on rakennettu Peltokukanviidalle valmius siirrettävän lämmityskapasiteetin kytkemiseksi. Seuraava iso hanke lämmöntuotannossa on Kapernaumin lämpökeskuksen uudistaminen energiatehokkaammaksi ja rakentaa biolämpökattila lämmön talteenotolla. Tämä kattila tulee korvaamaan vanhan 1982 valmistuneen turvekattilan tuotannon ja vähentää myös öljyn käyttöä.

Lämpökeskus sijaitsee Seinäjoen kaupungin omistamalla tontilla, ja tälle on haettu asemakaavamuutosta.

Kasperinviidan ja Tapiolantien risteysalue ei ole ainoa kaavauudistus alueella. Seinäjoen kaupungin vuosien 2017–2021 kaavoitusohjelmassa myös Tapiolantien ja Kivistöntien kulmaan esitetään uutta liikerakentamista.

Alun alkaen tekninen lautakunta on käynnistänyt asemakaavamuutoksen vuonna 2012. Tuolloin tavoitteena oli tutkia erityisasumisen sijoittamismahdollisuuksia alueelle. Tästä on kuitenkin myöhemmin luovuttu, ja nyt laaditaan liikerakentamiseen tähtäävää kaavaa.

Seinäjoen kaupunki ja Kesko ovat laatineet aiesopimuksen asemakaavamuutoshakemuksen käynnistämisestä alueella ja sopimus on hyväksytty kaupunginhallituksessa tällä viikolla. Edellä mainitut kaupungin omistuksessa olevat tontit ovat samaa kaavasuunnittelua, joka on parhaillaan työn alla kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa.

Kesko on aikeissa rakentaa alueelle uuden Supermarketin sekä polttoainejakelun pisteen. Uusi Supermarket korvaisi Kasperin vanhan K-Marketin.

Keskon tavoitteena on 3000 kerrosneliömetrin rakennusoikeus 13450 neliön tontille.

– Kasperin alueen näemme kaupallisesti kiinnostavana paikkana, jossa haluaisimme toimintaamme päivittäistavarakaupan osalta kehittää siten, että voisimme palvella sekä Kasperin alueen asukkaita että ohikulkevaa työmatkaliikennettä toteuttamalla alueelle nykyaikaisen päivittäistavarakaupan lähipalvelun, Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen perustelee kaavamuutoshakemuksessa.

Seinäjoen kaupungin yleiskaavapäällikkö Jyrki Kuusisen mukaan kaavaluonnos valmistuu syksyn aikana, ja kevään aikana se etenee hyväksymiskäsittelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat