Paikalliset

Ruokapankin joulukeräys on jälleen alkanut – jouluruokakassin saa tänä vuonna 750 perhettä

Seinäjoen seurakunnan Ruokapankin joulukeräys on jälleen alkanut.

Vastuun Naiset ry:n puheenjohtaja Kirsti Ala-Harja (vas.) luovutti lahjoituksen Seinäjoen seurakunnalle. Oikealla ruoka-avun koordinaattori Pirkko Vaisto, vieressä diakoniajohtaja Otto Savolainen ja keskellä diakoniatoimikunnan puheenjohtaja ja vapaaehtoinen Juhani Hihnala.

Anna-Pia Ahola

Ruokapankki jakaa ruoka-avustusta sitä tarvitseville perheille ympäri vuoden, mutta suurin hulina käy joulun aikaan. Silloin noin 750 perhettä saa hakea mukaansa jouluruokakassin.

Ruokapankkia Seinäjoelle perustamassa ollut Pirkko Vaisto pyydettiin apuun siksi aikaa, että uusi ruoka-avun koordinaattori pääsee aloittamaan tehtävässä.

Vaisto ehti olla eläkkeellä pari vuotta. Palattuaan vanhaan työhönsä hän sai huomata, kuinka paljon asiakasmäärä on sinä aikana kasvanut. Viime vuonna apua jaettiin lähes 455 000 euron arvosta, yhteensä 4100 ruokakassillista.

–Tänä vuonna kasseja tullaan jakamaan noin 4500, Vaisto sanoo.

Alueseurakunnan diakoniajohtaja Otto Savolainen kertoo, että Ruokapankki syntyi 1990-luvulla laman seurauksena. Seinäjoella Ruokapankki aloitti toimintansa vuonna 1996 ja toiminnan piti olla väliaikaista.

– Diakoniatyö on vahva reagoimaan nopeasti yhteiskunnalliseen hätään, Savolainen toteaa.

Ruokapankin jatkuvuus ei ole aina ollut itsestäänselvyys ja töitä sen eteen on ollut tehtävä. Sen työn merkitys on vuosien aikana huomattu, kun tarve avulle on vain kasvanut.

Vuosien varrella toiminta on saanut yhteistyökumppaneita ja lahjoittajia. Seurakunta osoittaa vuosittain määrärahan Ruokapankille, EU:lta tulee tavara-apua ja loput tulevat eri tahojen ja yksityishenkilöiden lahjoituksina.

Se kaikki menee lyhentämättömänä Seinäjoen seurakunnan alueen apua tarvitseville. Avun tarve kartoitetaan diakoniatoimistossa.

– Kuka tahansa ruoka-apua ei saa. Jokaisen asiakkaan tilanne on selvitetty, mitä kotiin oikeasti kuuluu? Tulorajat on määritelty ja jokaiselle myönnetään tietty määrä kasseja vuodessa, Vaisto selvittää.

Savolainen toteaa, että Ruokapankin saamat lahjoitukset, pienet ja suuret, ovat yhtä tärkeitä.

– Yhteisen hyvän rakentaminen on joukkuepeliä.

Yksi esimerkki yhteisen hyvän rakentamisesta on Vastuun Naiset ry:n tekemä lahjoitus Seinäjoen seurakunnan Ruokapankille. Yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Ala-Harja luovutti lahjoituksen viime viikolla.

Myös Seinäjoen peruskoulut ovat lahjoittaneet lähes 4 000 euroa. Summa kertyi koulujen Ruokapankkipäivänä syyskuussa.

Joulukeräys jatkuu vuoden loppuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat