Puheenaihe

Tilastokeskus: Kuluttajien luottamus heikointa 2 vuoteen – säästöhalut kasvussa

Kuvituskuva.

Arkisto / Ella Kajaste

Kuluttajien luottamus talouteen on muuttunut varovaisimmaksi kahteen vuoteen, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa 16,8, kun se syyskuussa oli 20,2 ja elokuussa 21,5.

Vuosi sitten samaan aikana luottamusindikaattori sai arvon 23,1 ja lokakuussa 2016 lukeman 15,8.

Tilastokeskus haastatteli kuluttajabarometria varten 1.–19. lokakuuta 1 148 Suomessa asuvaa henkilöä.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä heikkenivät lokakuussa selvästi syyskuuhun verrattuna. Arvio työttömyyskehityksestä oli kuitenkin edelleen valoisa, kun taas kuva Suomen taloudesta näytti jo melko pessimistiseltä.

Odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista pysyivät lokakuussa suunnilleen ennallaan ja hyvinä.

Usko Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen heikkeni edellisvuoteen nähden, mutta omaan talouteen uskotaan yhä likimain kuten vuosi sitten.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat lokakuussa erittäin hyväksi. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle ja hyvänä myös kestotavaroiden ostamiselle mutta ei enää lainanotolle. Työlliset kuluttajat kokivat lokakuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla yhä jonkin verran vähentynyt viime aikoina.

Laitatko rahaa säännöllisesti säästöön?

Kyllä
61% (14 ääntä)
En
39% (9 ääntä)
Ääniä yhteensä: 23

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat