Puheenaihe

Yle: Omistajat tuovat ongelmakoiriaan "löydettyinä" löytöeläintaloihin – Ammattilaiset näkevät huijausten läpi

Kuvituskuva.

Paivi Tuovinen

Löytöeläinalalla työskentelevät kertovat nyt ilmiöstä, jossa omaa koiraa väitetään valheellisesti löytöeläimeksi. Omistajat saattavat väittää löytökotiin tuomaansa koiraa löydetyksi muun muassa siksi, että siitä halutaan eroon ilman kuluja. Asiasta kertoo Yle.

Ylen mukaan tapaukset korostuvat sekarotuisten tai käytöshäiriöisten koirien kohdalla. Kun suloinen koiranpentu alkaa kasvaessaan kakkia ja pissiä lattialle tai jopa purra kotiväkeä, kivasta lemmikistä tulee ongelma. Koirasta eroon pääseminen voi olla hankalaa tunnesyistä, mutta myös taloudelliset syyt voivat vaikuttaa päätökseen.

Ylen haastatteleman, yli 20 vuotta löytöeläinten parissa työskennelleen Jussi Nummiolan mukaan löytöeläinkotiin tuodut koirat ovat yleensä sekarotuisia, ja ne on saatu ilmaiseksi. Kokenut koirankasvattaja tietää, ettei niiden kouluttamiseksi ole nähty yhtään vaivaa. Huonosti käyttäytyvä ongelmakoira voi kiertää omistajalta toiselle kunnes päätyy lopulta löytöeläinkotiin.

Nummiola näkee nopeasti, onko löytöeläinkotiin koiraa tuovalla puhtaat jauhot pussissa. Jos löytökoira hyppää ulos auton takakontista ja seuraa häntäänsä heilutellen tuojaansa sisälle asti, niin viimeistään silloin herää epäilys, ettei koira ole löytöeläin, vaan eläimen omistaja yrittää huijata löytöeläinkotia.

Vastaavan huijauksen tekeminen on aikaisempaa vaikeampaa myös sosiaalisen median ansiosta. Vilppi paljastuu yleensä silloin, kun kukaan ei ole ilmoittanut kaivanneensa tai nähneensä koiraa, ja se tuodaan löytöeläintaloon satojen kilometrien päästä, Yle kertoo.

Joskus omistajat haluavat koiransa takaisin. Silloin eläin luovutetaan hoitomaksua vastaan takaisin omistajalle. Eläimet, joiden omistajaa ei löydetä 15 vuorokauden kuluessa, jäävät usein hoitolan tai alueen löytöeläinyhdistyksen vastuulle, ja niille pyritään löytämään uusi koti.

– Jos koira nyt on vähänkin yhteiskuntakelpoinen ja koulutettavissa, sille etsitään ensisijaisesti uusi koti. Mutta jos tapaus on toivoton, koira joutuu lopetettavaksi, Nummiola kertoo Ylelle.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat