Palkansaajat ovat tehneet riittävästi

Eetu Lehtola

Tämän hallituskauden aikana on leikattu paljon meidän palkansaajien sekä vähävaraisten etuuksista. Hallituksen kohdistamat säästöt ja leikkaukset on perusteltu sillä, että jakovaraa ei ole.

Vuoden 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa omistamisen verotuksen osuus kaikista verotuloista oli EU:n keskitasoa matalampi. Vuonna 2015 Suomen verotuloista 16prosenttia kertyi omistamisesta kun EU:n keskitaso oli 21 prosenttia. Suomessa suuri ongelma on osinkoveropohjan vuotaminen ulkomaille. Helsingin pörssiin listautuneet yritykset maksoivat vuonna 2016 10,8 miljardia euroa osinkoja ulkomaisille yhteisöille. Tästä 10 miljardin euron osinkopotista valtio peri veroa keskimäärin vain noin 2,8 prosenttia.

Tätä samaista reikää voidaan Suomessa hyödyntää ns. vakuutuskuorien avulla. Vuosittaiset verot, jotka normaalisti maksettaisiin osingoista ja luovutusvoitoista, voidaan vakuutuskuoren sisällä sijoittaa uudelleen. Periaatteessa vakuutuskuori antaa sijoittajalle jopa mahdollisuuden välttää verotus kokonaan, mikäli sijoittaja muuttaa ulkomaille ja hakee rajoitetusti verovelvolliseksi ennen rahojen nostamista vakuutuskuoresta. Vuonna 2016 pääministeri Sipilä myönsi omistavansa juuri näitä vakuutuskuoria.

Valtion verovaroilla tuetaan paljon yritysten toiminnan kehittymiseen vaikuttavia asioita. Valtio investoi miljoonilla satamien laajennuksiin, teiden parannuksiin sekä kehittää muita infran aloja. Näillä parannetaan yritysten mahdollisuutta kasvaa sekä laajentua. Kun nämä yritykset ovat saaneet toimintansa kannattavalle tasolle ja kasvaneet, ne alkavat tuottaa vuosittain osinkoja omistajilleen. Eikö tässä vaiheessa olisi reilua, että valtio saisi omat sijoittamansa rahat takaisin?

Mielestäni me palkansaajat olemme tehneet jo riittävästi Suomen talouden parantamisen eteen. Seuraavalla hallituskaudella nämä edellä mainitut porsaanreiät pitäisi mielestäni tukkia. Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat tunnettuja vakavaraisuudestaan ja tasaisesta tuotostaan omistajilleen. Omistamisen verotuksen tarkennus ei ulkomaisia sijoittajia mihinkään pelota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat