Paikalliset

Jäävätkö pitkät jonotusajat ja luukulta toiselle pompottelu historiaan? – Etelä-Pohjanmaan terveyskeskuksia valmennetaan nyt palvelemaan paremmin

Riina Haapala

Etelä-Pohjanmaan alueen terveyskeskuksia trimmataan kilpailukykyisempään kuntoon. Lokakuussa alkaneessa valmennusohjelmassa tavoitteena on kehittää terveyskeskusten asiakaslähtöistä toimintaa, liiketoimintaosaamista ja luoda vetovoimaista brändiä.

Mielikuvaan terveyskeskuksista liittyy usein ajatus jonottamisesta ja siitä, ettei palvelua saa heti. Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksen vastuuvalmistelija, projektipäällikkö Tanja Penninkangas sanoo, että Etelä-Pohjanmaan alueella on kuitenkin jo tehty paljon kehitystyötä myönteisen asiakaskokemuksen mahdollistamiseksi. Uudessa valmennusohjelmassa ajatellaan jo tulevaa maakunta- ja sote-uudistusta.

– Haluamme palvella niin, että potilaat saisivat oikea-aikaisen avun tarpeen mukaisesti, Penninkangas sanoo.

Tähän asti julkinen ja yksityinen puoli ovat olleet tiukasti erillään eikä potilaista ole tarvinnut kilpailla.

– Kun yksityiset tulevat sote-uudistuksen myötä rinnalle, täytyy julkisen puolen tarkastella omaa toimintaansa. Pointtina on, että meillä olisi sinua palveleva terveyskeskus, jossa saat tarpeenmukaisen avun oikeaan aikaan, Penninkangas kertoo.

Penninkangas muistuttaa, että kilpailu ei ole itse tarkoitus, vaan tavoitteena on kehittää terveyskeskuksia asiakkaiden tarpeiden mukaan. Jos tähän asti terveyskeskuksia on ollut vain yksi, voi tulevaisuudessa esimerkiksi Seinäjoella olla useampia sote-keskuksia. Asiakas pääsee valitsemaan, missä hoitoa haluaa ja sen vuoksi myös julkisen puolen palveluiden ja palvelukokemuksen tulee olla kunnossa.

Valmennusohjelma tosin lähtee siitä, että palvelua parannetaan joka tapauksessa.

– Että osaamme palvella asiakasta sujuvasti oikealla tavalla, mutta että palvelu on myös laadukasta ja taloudellisella tavalla tehokasta, Penninkangas selventää.

Taloudellisuus tulee esimerkiksi siitä, että hoidon tarpeen arviointi ja palveluprosessi ovat kunnossa: kun terveyskeskukseen soittaa ja asiakas haluaa lääkärin vastaanotolle, hänet voidaankin ohjata sairaanhoitajan vastaanotolle, jos tämä on oikea työntekijä auttamaan.

Penninkangas muistuttaa, että hyviä käytäntöjä on jo olemassa: nyt niitä on tarkoitus vain ottaa laajemmin käyttöön. Valmennusohjelmassa on tehty myös arviointikäyntejä, joilla on selvitetty, miten terveyskeskukseen tuleva potilas otetaan vastaan. Lisäksi mukana on kehittäjäasiakkaita, jotka arvioivat palvelun sujuvuutta.

Paremman palvelun lisäksi tavoitteena on tehdä alueesta vetovoimainen myös nykyisille ja tuleville työntekijöille.

– Lääkäreistä on pula kaikkialla. Kun toiminta on sujuvaa, se houkuttelee myös ammattilaisia.

Terveyskeskusten kilpailukyvyn parantamisen ei ole tarkoitus jäädä vain projektiksi. Yhteistyö Sitran kanssa jatkuu ensi vuoden maaliskuun loppuun, mutta hyvien käytäntöjen käyttöön ottaminen ja juurruttaminen jatkuu vuoden 2020 loppuun asti.

Valmennusohjelmassa kehitetään tulevaisuuden terveyskeskusta. Niissä Penninkankaan mukaan palvellaan oikea-aikaisesti, tarpeen mukaisesti ja joustavasti.

– Asiakkaalle tulee tunne, että hänen asiansa on kuultu ja apu on saatu ja tarvittaessa ohjattu eteenpäin.

Valmennus- ohjelma

Terveyskeskusten kilpailukyky -valmennusohjelma toteutetaan osana Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistusta.

Tavoitteena asiakaslähtöisen toiminnan kehittäminen, liiketoimintaosaamisen kehittäminen ja vetovoimaisen brändin luominen

Kehittämistyössä on mukana yli 50 ammattilaista Suupohjan, JIKin, Kaksineuvoisen, Järvi-Pohjanmaan, Seinäjoen ja Lapuan terveyskeskuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri oikoo huolia jättisairaalasta ja sairaanhoitopiirien yhdistymisestä: "Päätöksiä ei ole tehty"9.11.2018 14.34
Yhä useampi tyytymätön terveyspalveluihin – ”Suomessa voi syntyä terveyskapina”13.7.2015 21.00
Valmistelujohtaja Peltola sote- ja maakuntauudistuksen siirtymisestä: "Uudistuksen tavoitteita voidaan viedä eteenpäin myös maakunnallisin ratkaisuin"27.6.2018 11.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat